Pred odchodom Kerryho schválili v Izraeli nové osadnícke plány

Izraelské úrady krátko pred ukončením návštevy ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho podporili plán výstavby nových 272 obydlí pre židovských osadníkov na Západnom brehu Jordánu.

07.01.2014 10:24
debata (3)

V pondelok o tom informovala izraelská mimovládna organizácia Šalom Achšav (Mier teraz), podľa ktorej príslušná vojenská správa rozhodla v prospech ďalšej etapy rozširovania osád na okupovaných územiach. Aktivisti tvrdia, že výstavba v osadách Ofra a Karnej Šomron sa teraz môže „rýchlo začať“.

Nemenovaný predstaviteľ izraelského ministerstva obrany však pre agentúru AFP uviedol, že rozhodnutie z víkendu je len „druhým zo štyroch krokov“ a získanie potrebných povolení potrvá „mesiace“. Armáda sa údajne zaoberala plánom ohláseným ešte v októbri a nejde tak o nový zámer, ktorého zverejnenie sa očakávalo v čase koncoročného prepustenia ďalšej skupiny palestínskych väzňov.

Osídľovanie okupovaných palestínskych území považuje medzinárodné spoločenstvo za ilegálne a ohrozuje mierové rokovania s Palestínčanmi oživené len pred niekoľkými mesiacmi, o čo sa zaslúžil práve Kerry. Ten po najnovších rokovaniach s izraelskými a palestínskymi lídrami cez víkend vyhlásil, že sa podarilo „vyriešiť niektoré záležitosti“, obe strany však ešte čaká veľa práce. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa podľa stanice Aruc 10 v pondelok pred členmi svojej strany Likud (Zjednotenie) vyjadril, že v rámci mierového procesu naďalej nemá v úmysle vypratanie osád na Západnom brehu, ani žiadne „územné ústupky“.

Osídľovacie projekty sú dlhodobo predmetom kritiky zo strany zahraničných predstaviteľov, keďže izraelské nároky na územia obsadené počas vojny v roku 1967 nie sú vo svete uznávané. Osady sú navyše jedným z hlavných sporných bodov, ktoré majú Izraelčania s Palestínčanmi vyriešiť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #john kerry