Pápež František sa zastal detí homosexuálov

Pápež František vyzval na prehodnotenie postoja katolíckej cirkvi k deťom vychovávaných manželskými pármi rovnakého pohlavia, ale aj k deťom rozvedených rodičov či žijúcich iba s jedným z nich.

08.01.2014 10:00
pápež František Foto:
Pápež František.
debata (19)

Pápež sa o tom zmienil ešte minulý rok v novembri v prejave na rokovaní katolíckej Únie generálnych predstavených. Pápež v tejto súvislosti varoval pred „podaním vakcíny proti viere“. Úryvky z prejavu zverejnili v minulých dňoch niektoré talianske internetové portály a noviny.

„Výchova detí rodičmi rovnakého pohlavia nám prináša nové výzvy, ktoré je niekedy ťažké pochopiť,“ cituje pápeža portál PinkNews.Co.Uk. František si zároveň položil otázky: "Ako môžeme kázať o Kristovi týmto chlapcom a dievčatám? Ako môžeme kázať o Kristovi pokoleniu, ktoré sa stále mení? Ako zdôraznil, "musíme byť opatrní, aby sme im nepodali vakcínu proti viere“.

V súvislosti s nedávno uverejnenými úryvkami z prejavu pápeža Františka oficiálny Vatikán dementoval informácie, podľa ktorých pápež vraj podporuje manželstvá dvojíc rovnakého pohlavia. Niektoré nedeľňajšie vydania talianskych denníkov dokonca vyšli s titulkami tvrdiacimi, že František schvaľuje manželstvá dvojíc rovnakého pohlavia. Na Apeninskom polostrove to vyvolalo búrlivé diskusie.

Predstaviteľ Vatikánu Federico Lombardi pre rozhlasovú stanicu Vatican Rádio charakterizoval zmienené články ako „paradox“ a „manipuláciu“ s výrokmi pápeža. Podľa neho František sa iba dotkol otázky „utrpenia detí“ bez toho, aby zaujal stanovisko v prospech tej či onej strany v rámci politických diskusií v Taliansku.

Vatikán pripomenul, že slová pápeža Františka neznamenajú zmenu v učení cirkvi, podľa ktorého "homosexuálne tendencie nie sú hriešnymi, ale za také, naopak, možno považovať homosexuálne akty“.

Napriek dementi Vatikánu portál PinkNews.Co.Uk pripomína, že ešte v júli po návrate z Brazílie vyhlásil pápež František, že homosexuálov netreba odsudzovať či marginalizovať a že ich treba integrovať do spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #homosexuál