Polárny vír si v USA a Kanade vyberá ďalšie obete

Spojené štáty a Kanada stále zápasia s najhoršou vlnou mrazov za posledných 20 rokov, ktorá sa zo severných častí priblížila aj do stredu a na juh USA.

08.01.2014 11:02 , aktualizované: 15:57
Chicago, sneh, mráz, Illinois Foto: ,
Chicago v objatí ľadu a snehu.
debata (3)

Extrémne ochladenie na území Spojených štátov stálo život 21 ľudí, informovala agentúra AP. Aerolínie naďalej rušia stovky letov, úrady v mnohých mestách odporučili ľuďom nevychádzať von. Všetkých 50 štátov USA vrátane Havaja či Floridy zaznamenalo počas utorka teploty pod bodom mrazu. Mrazy podľa meteorológov začnú ustupovať počas stredy a štvrtka.

Mráz sa počas utorka presunul zo stredozápadu na východné pobrežie USA, kde zasiahol nielen severnú oblasť New Yorku a Washingtonu, ale aj pláže Floridy. V meste Pensacola, kde sa v túto ročnú dobu ľudia zvyčajne preháňajú na bicykloch či v bežeckých úboroch, ukazoval teplomer mínus sedem stupňov Celzia a ulice boli takmer ľudoprázdne.

Žena v Atlante zakryla do teplej deky svojho psa.
Muž v meste St. Louis v Missouri odpratáva...
+9Chicago v objatí ľadu a snehu.

Miestami mrzlo dokonca aj na Havaji. Na vrchole nečinného vulkánu Mauna Kea namerali osem stupňov pod nulou. Inak je v obľúbenom cieli amerických výletníkov, ktorý sa nachádza v Tichom oceáne asi 4 000 kilometrov od západného pobrežia USA, teplo.

V meste Birmingham v južnom štáte Alabama bolo v utorok mínus 14 stupňov, čo prekonalo dlhoročný zimný rekord z roku 1970. Rekordy padali aj v ďalších štátoch na juhu krajiny ako sú Georgia, Tennessee či Arkansas.

Výrazne väčší vplyv mal však takzvaný polárny vír prinášajúci extrémne nízke teploty do severnejších oblastí. Iba počas utorka zrušili letiská v USA a Kanade vyše 3 000 letov, New York preventívne uzavrel množstvo diaľnic a vyhlásil pohotovosť pre viac ako 55 000 ľudí, ktorí sú v tomto meste bez domova.

Palmy v Panama City Beach na Floride, ktoré... Foto: SITA/AP, Andrew Wardlow
palma, Florid, mráz, sneh Palmy v Panama City Beach na Floride, ktoré skúša mráz.

Od nedele zomrelo v USA v dôsledku mrazov a sneženia najmenej 21 ľudí, z toho sedem v štáte Illinois a šesť v Indiane. Najmenej päť ľudí na rôznych miestach krajiny skolabovalo a zomrelo, keď odhadzovali sneh. Niekoľko obetí si mráz vybral medzi bezdomovcami, ktorí nevyhľadali útočisko v núdzových prístreškoch, ktoré charity v týchto dňoch zriaďujú po celých Spojených štátoch.

Šťastnejší koniec mal podľa serveru BBC príbeh muža z Indiany, ktorého vyslobodili z auta úplne zasypaného snehom po 15 hodinách. Hokejový tím Sabres z mesta Buffalo na severe štátu New York odvolal pre obavy o zdravie a bezpečnosť divákov utorkové večerné stretnutie, čo sa podľa stanice CNN v prestížnej lige NHL stalo po 13 rokoch. Úrady varovali miestnych obyvateľov, aby až do stredajšieho rána počítali s mrazivým vetrom s rýchlosťou až 75 kilometrov za hodinu.

V niektorých mestách na stredozápade sú už dva dni uzavreté školy a mnoho ľudí stále vychádza von len v nutných prípadoch. Najväčším mrazom za posledné dve desiatky rokov čelí viac ako tretina USA. Mrazivé počasie spojené s polárnym vírom podľa meteorológov pocítilo alebo pocíti takmer 200 miliónov Američanov.

Extrémne mrazy stále trápia aj Kanadu, odkiaľ sa cez víkend začali šíriť do USA. Pre silný vietor klesala pocitová teplota v utorok večer v časti provincie Ontario až k mínus 40 stupňom. Medzinárodné letisko v Toronte, ktoré počas utorkového dopoludnia neprijímalo žiadne lietadlá, sa večer vrátilo k čiastočnej prevádzke. Stále však ruší alebo odkladá desiatky letov.

Dôvodom je podľa hovorkyne letiska Shereen Daghstaniovej fakt, že pretrvávajúce nízke teploty môžu mať vplyv ako na bezpečnosť prevádzky, tak na zdravie zamestnancov vykonávajúcich priamo na ploche nutné úkony. „Keď dôjde na dopĺňanie paliva lietadiel či manipuláciu s batožinou, musia to urobiť zamestnanci,“ vysvetlila hovorkyňa.

Niekoľko stoviek ľudí, nespokojných s obmedzeniami, musela na torontskom letisku upokojovať polícia. Kanadské aerolinky varovali, že návrat k normálnej prevádzke potrvá niekoľko dní.

Meteorológovia: Oteplí sa

Americkí meteorológovia v stredu oznámili, že nezvyčajným chladom sužovanú krajinu čaká v najbližších dňoch mierne oteplenie. Podľa národného meteorologického centra sa arktický front a s ním spojené kruté mínusové teploty, ktoré zasiahli veľkú časť územia USA, budú postupne zmierňovať. Teploty však podľa odborníkov budú stále 15 až 20 stupňov pod priemerom v danom ročnom období.

Mrazivé počasie, ktorá sa v utorok rozšírilo zo stredozápadu aj do východných a južných častí krajiny, spôsobilo zrušenie tisícov letov. Chlad donútil chicagskú zoologickú záhradu ukryť ľadového medveďa, v Kentucky sa väzeň na úteku vrátil po noci strávenej v opustenom dome so žiadosťou o vpustenie do väznice.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mráz #sneh #Kanada #polárny vír