Egypt ukončil vyšetrovanie prípadu dvoch otrávených Češiek

Egyptské úrady ukončili vyšetrovanie prípadu dvoch Češiek otrávených vlani v lete v letovisku Hurgada.

08.01.2014 15:04 , aktualizované: 16:03
debata (3)

Informoval o tom internetový denník Týden.cz a ČTK to následne potvrdila hovorkyňa ministerstva zahraničia s odkazom na neoficiálne informácie z Egypta.

S akým výsledkom sa vyšetrovanie prípadu skončilo nie je podľa ministerstva jasné. Egypt kvôli úmrtiu matky a jej dcéry štvrť roka zadržiaval manžela a otca Petra Kramného, kým ho prepustil do Česka. „Máme neformálne informáciu o tom, že bol ten prípad zo strany egyptských úradov uzavretý, ale oficiálnu správu sme od egyptskej prokuratúry nedostali,“ povedala ČTK hovorkyňa ministerstva Johana Grohová.

Podľa ministerstva teda nie je jasné, či bol v prípade tridsaťšesťročnej ženy z Karvinej a jej osemročné dcéry, ktoré našiel na konci júla otrávené v hotelovej izbe manžel mŕtvej ženy, niekto obvinený. Česká diplomacia ani nevie, či prípad neodložili, či kam vlastne vyšetrovanie dospelo. Rovnako ako bezprostredne po ich smrti je totiž od egyptských úradov veľmi ťažké získať informácie, pretože obe krajiny neuzavreli žiadnu dohodu o spolupráci v podobných prípadoch.

Rovnako ako bezprostredne po ich smrti je totiž od egyptských úradov veľmi ťažké získať informácie, pretože obe krajiny neuzavreli žiadnu dohodu o spolupráci v podobných prípadoch. „Pretože ide o českých občanov, tak sa opakovane pýtame na výsledok vyšetrovania, ale doteraz sme túto informáciu nedostali,“ podotkla Grohová.

Okolnosti smrti oboch Češiek, ktoré boli otrávené neznámou látkou, nie sú stále vyjasnené. Kramný po ich nájdení uviedol, že všetci traja trpeli črevnými a žalúdočnými problémami. Verziu o otrave z jedla ale potom spochybnil riaditeľ nemocnice v Hurghade, ktorý v českých médiách povedal, že obe mŕtve mali žalúdok rozleptaný silným jedom. Egyptské úrady Čecha tri mesiace držali v zemi ako svedka. Obvinený v súvislosti s úmrtím nakoniec nebol a 31. októbra sa vrátil do Českej republiky. Jedinou osobou, ktorá vtedy figurovala v súvislosti s vyšetrovaním prípadu bol práve český občan a nikto iný.

Podľa médií mohlo byť medzi podozrivými okrem Kramného aj niekoľko zamestnancov hotela. Podrobnosti k výsledkom vyšetrovania nemá podľa týždenníka ani česká polícia. „V súčasnej dobe nemáme žiadne nové informácie, ktoré by boli na zverejnenie,“ povedala serveru hovorkyňa moravskosliezskej polície Gabriela Holčáková.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Češky #otrava #Hurghada