Tusk a Cameron sa naťahujú o prídavky

Varšava sa cíti byť ponížená, Londýn zneužívaný. Spor o to, kto má vyplácať prídavky pre poľské deti, ktorých rodičia pracujú v Británii, ony samy však vyrastajú vo vlasti, vyústil do diplomatickej búrky.

09.01.2014 11:00
David Cameron, Donald Tusk Foto: ,
Premiéri David Cameron (vľavo) a Donald Tusk si včera telefonicky vymieňali názory na to, kto by mal platiť prídavky na deti žijúce v Poľsku, ktorých rodičia pracujú v Británii.
debata

Tá neodznela ani po včerajšom telefonickom rozhovore premiérov oboch krajín Donalda Tuska a Davida Camerona.

„Ako poznám Donalda Tuska, som presvedčená, že išlo o ľadovo úprimný rozhovor,“ citoval server dziennik.pl šéfku dolnej komory poľského parlamentu Ewu Kopaczovú. Tusk sa chystal od Camerona žiadať vysvetlenie jeho slov o zneužívaní britského sociálneho systému poľskými „gastarbeitrami“. „Nebude to milý rozhovor,“ povedal podľa portálu gazeta.pl. pred večerným telefonátom, o ktorý požiadal jeho britský partner. „Neskončí sa, kým sa nevyjasní otázka výrokov Camerona o Poliakoch pracujúcich v Británii,“ dodal s tým, že partnerovi dôrazne zopakuje svoje výhrady, ktoré už predtým uviedol na tlačovej konferencii.

Poliakov rozhorčil Cameronov víkendový rozhovor pre BBC, predovšetkým jedna zložito formulovaná, ale o to jasnejšia veta z neho: „Ak sem niekto z Poľska príde a tvrdo pracuje, s tým absolútne súhlasím, viaceré európske krajiny si však rovnako ako ja myslia, že je nesprávne, aby sme mali platiť detské prídavky pre jeho rodinu, ktorá je doma.“

V Británii pracuje asi šesťstotisíc Poliakov. Prídavky tam poberá vyše 25-tisíc poľských detí, z ktorých väčšina žije v Poľsku. Na prvé dieťa rodičia dostávajú mesačne v prepočte asi 95 eur, na každé ďalšie 65 eur. Vzhľadom na princíp voľného pohybu občanov EÚ pri nároku na sociálne dávky nie je podstatné, či dieťa rodičov pracujúcich v Británii žije v Británii, alebo nie.

Cameron, ktorého na budúci rok čakajú voľby, sa snaží vychádzať v ústrety náladám britskej verejnosti. Podľa čerstvých prieskumov si viac ako tri štvrtiny Britov želajú obmedzenie imigrácie. Britské médiá, najmä bulvárne, sú denne plné príspevkov o údajnom zneužívaní domáceho sociálneho systému privandrovalcami zo strednej a z východnej Európy.

Britský premiér v rozhovore pre BBC označil pravidlá EÚ o čerpaní sociálnej pomoci imigrantmi za „obrovskú chybu“ a naznačil, že Poliaci ich zneužívajú najviac. Tusk sa proti tomu ostro ohradil. „Nik nemá právo vyzdvihovať Poliakov ako špeciálnu skupinu, ktorá zneužíva a čerpá výhody,“ citovala ho agentúra PAP. „Ak niekto chce takéto zmeny v európskych dohodách, Poľsko ich bude vetovať dnes, zajtra, vždy,“ dodal.

Varšavu pobúrilo, že Londýn sa čoraz viac tvári, akoby na prisťahovalcoch zo strednej a z východnej Európy prerábal, pritom podľa dôveryhodných štúdií prinášajú britskej štátnej pokladnici takmer poldruhanásobne viac peňazí, ako z nej dostanú. V príspevku na sociálnej sieti to pripomenul aj šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski, keď položil prostú otázku: „Ak Británia získava našich daňových poplatníkov, nemala by im platiť aj sociálne dávky?“ Aj Tusk Londýnu odkázal, že by mal byť rád, že v Poľsku žijúcim deťom, ktorých rodičia platia dane v Británii, dáva iba prídavky a na ich vzdelávanie a zdravotnú starostlivosť nemusí dať ani penny.

Londýn sa však ospravedlňovať nemieni. „Premiér si stojí za svojimi poznámkami,“ povedal Cameronov hovorca, podľa ktorého má rovnaký názor „veľmi značný počet“ ďalších krajín EÚ. Podľa britského premiéra sa v tejto otázke teší podpore Nemecka, Rakúska a Holandska.

Do ofenzívy proti Londýnu sa včera zapojili aj ďalší poľskí politici. Výčitky si Cameron musel vypočuť od šéfa najväčšej opozičnej strany, populistického expremiéra Jaroslawa Kaczyńského, ktorý mu tiež telefonoval. Tuskovi koaliční partneri ľudovci zašli ešte ďalej. Šéf ich poslaneckého klubu Jan Bury Poliakov vyzval na bojkot obchodov siete Tesco, ktorá v Poľsku zamestnáva 30-tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Veľká Británia #prídavky na deti #diplomatický spor