USA a Kanada sa roztápajú, smrtiace mrazy poľavili

Najhoršie mrazy, ktoré za ostatných 20 rokov postihli Spojené štáty, začali v stredu poľavovať a teploty by sa počas štvrtka podľa meteorológov mali vrátiť prakticky do normálnych hodnôt.

09.01.2014 11:40
pomaranč, mráz, ľad Foto: ,
Zamrznuté pomaranče na Floride.
debata

Arktické mrazy si v ostatných dňoch vyžiadali v USA 21 obetí. „Dnes sa dramaticky oteplí a do štvrtka budú teploty späť takmer na normálnych hodnotách,“ povedal v stredu americkým médiám meteorológ Guy Walton. Pripustil, že počas stredy by mali byť na väčšine východu USA stále nadpriemerne nízke teploty, ale „najhoršie arktické mrazy už sú preč“.

Žena v Atlante zakryla do teplej deky svojho psa.
Muž v meste St. Louis v Missouri odpratáva...
+9Chicago v objatí ľadu a snehu.

Podľa portálu Weather.com by do štvrtkového popoludnia miestneho času mali teploty prakticky po celom území USA stúpnuť nad bod mrazu. Obrat spôsobuje predovšetkým teplý vzduch postupujúci z juhu od Mexického zálivu.

Aj v Atlante, južnom štáte Georgia bolo v utorok netypických mínus 14 stupňov Celzia, ale počas stredy sa teplota vrátila na plus päť stupňov. Chicago, ktoré je na mrazivé počasie zvyknuté, zažilo v utorok mínus 16 stupňov.

Vo štvrtok tu meteorológovia predpovedajú asi mínus tri a v piatok by v Chicagu, ktoré si v posledných dňoch vyslúžilo prezývku Chiberia, už nemalo mrznúť, uviedla stanica CNN. V sobotu by mal New York zažiť odmäk s teplotami okolo plus desať stupňov Celzia.

Treskúcej mrazy v pondelok a v utorok lámali rekordy prakticky po celých Spojených štátoch, spôsobili úmrtie 21 ľudí a viedli k zrušeniu viac ako 11 000 letov. V stredu sa situácia na amerických letiskách postupne zlepšovala. Kým v utorok bolo podľa portálu FlightAware.com zrušenéých 3 200 letov a v pondelok 4 000, v stredu ich bolo „len“ 1 100.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #USA #mráz #Kanada #polárny vír