Nemecko zlikviduje časť sýrskych chemických zbraní

Nemecko sa bude podieľať na likvidácii sýrskych chemických zbraní a časť ich komponentov zničí na svojom území.

09.01.2014 14:02
debata (1)

Oznámil to vo štvrtok nemecký minister zahraničia Frank – Walter Steinmeier. Podľa neho žiadny štát, ktorý má na to prostriedky, by v tomto prípade nemal odmietať využitie svojej technickej kapacity.

„Rozhodli sme vo vláde, že sa nebudeme vyhýbať zodpovednosti a že prispejeme. Pomôžeme zničiť časť chemického materiálu. Nemecká armáda má technické možnosti urobiť to v Münsteri,“ povedal Steinmeier na tlačovej konferencii.

V dolnosaskom Münsteri je veľká vojenská základňa a súčasne tam sídli Spoločnosť na likvidáciu chemických bojových látok a staré zbrojné záťaže (GEKA), ktorá podľa agentúry DPA ako jediná v Nemecku smie ničiť chemické zbrane.

Nemecko sa nebude podieľať priamo na likvidácii nebezpečného arzenálu zo Sýrie, ale bude odstraňovať látky, ktoré pri ich ničení vzniknú. Konkrétne podľa spoločnosti GEKA pôjde o niekoľko stoviek ton chemikálií, tie vzniknú pri rozklade yperitu. Tento prvý krok budú vykonávať Spojené štáty na lodi uprostred Stredozemného mora.

Chemikálie podobné tekutému priemyselnému odpadu sa budú podľa DPA v kontajneroch po mori prevážať do Nemecka a následne poputujú na nákladných automobiloch alebo po dráhe na spálenie v Münsteri. Pri spálení sa látka úplne zničí a zostanú po nej len neškodné soli.

Sýria vlani pristúpila na to, že svoj ​​chemický arzenál zlikviduje. Má sa to stihnúť do polovice tohto roka. V Sýrii bolo približne 1 300 ton chemických zbraní, ktorých likvidáciu koordinuje medzinárodná Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Časť ich už bolo zo Sýrie vyvezených, ale nestihol sa pôvodný termín. Podľa neho mali byť zbrane mimo Sýrie do konca decembra. OPCW napriek tomu dúfa, že termín pre likvidáciu sa splniť podarí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sýria #chemické zbrane #OPCW