Výbor europarlamentu odsúhlasil vypočutie Snowdena

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre občianske slobody vo štvrtok odsúhlasil plánované vypočutie bývalého spolupracovníka tajných služieb USA Edwarda Snowdena, ktorý počas minulého roka vyvolal rozruch prezradením programov sledovania komunikácie miliónov ľudí vrátane predstaviteľov EÚ.

09.01.2014 14:37
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden.
debata

Návrh na poskytnutie priestoru Američanovi ukrývajúcemu sa v Rusku prostredníctvom videoprenosu členovia podporili v pomere 36 ku dvom. Rozhodnutie má formu odporúčania, o ktorom bude plénum hlasovať vo februári. Samotné vypočutie by sa v prípade schválenia mohlo uskutočniť v priebehu apríla.

Snowden v júni 2013 vyvolal rozruch prezradením sledovacích programov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry a po niekoľkotýždňovom ukrývaní sa na jednom z moskovských letísk napokon v auguste dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald.

Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali komunikáciu zahraničných predstaviteľov ako aj miliónov bežných ľudí. Snowden bol jedným z favoritov na zisk minuloročnej Sacharovovej ceny udeľovanej EP za slobodu myslenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #edward snowden #Európsky parlament