Zakazujú obchodníka s nenávisťou

Francúzsky komik Dieudonné M'bala M'bala sa zmenil na nepoznanie. Býval uznávaný šíriteľ smiechu, teraz ho zatracuje každý slušný človek.

10.01.2014 15:00
Dieudonné M'bala M'bala, antisemitizmus,... Foto: ,
Dieudonné M'bala M'bala (v popredí) vyvoláva vo Francúzsku čoraz silnejšie obavy zo šírenia antisemitizmu.
debata (29)

Dieudonné (tak znie jeho umelecké meno) si získal slávu dávnejšími vystúpeniami so zabávačom židovského pôvodu, s ktorým sa posmešne staval k rasizmu. Neskôr sa úplne otočil. Vzdal sa ľavicového zmýšľania a za krstného otca svojej dcéry si vybral vodcu krajnej pravice.

Z úst Dieudonného začali vychádzať šokujúce slová. „Uprednostňujem charizmu Usamu bin Ládina pred tou, čo má George Bush,“ povedal napríklad vo februári 2002, čiže niekoľko mesiacov po teroristických útokoch na USA.

Židov vníma ako zlo. Zvykne si nájsť akúkoľvek zámienku, aby si do nich rypol. „Manželstvá medzi homosexuálmi sú sionistický plán, ktorý sa usiluje rozdeliť ľudí,“ tvrdil, keď Francúzsko vlani uzákoňovalo sobáše medzi osobami rovnakého pohlavia.

Šírenie nenávisti

Antisemitizmus Dieudonného sa stupňuje, súdy mi uložili viacero pokút. Príkladov nenávisti je veľa. Jedným z posledných bola poznámka na adresu jedného francúzskeho židovského rozhlasového redaktora. „Keď počúvam rozprávať Patricka Cohena, myslím na to, že plynové komory… Škoda,“ poznamenal Dieudonné v jednom divadelnom predstavení, z ktorého záznam získala stanica France 2.

Šírenie nenávisti sprevádza pozdrav, ktorý Dieudonné vymyslel. Hajlovanie pozmenil tak, že ukazuje nie vztýčenú, ale sklopenú pravicu, pričom ľavou rukou sa dotýka pravej paže.

Minister vnútra Manuel Valls je natoľko znepokojený prejavmi Dieudonného, že mu chce zakázať verejné vystúpenia. Označuje ho za antisemitu a rasistu, ktorý už nemôže nikoho rozosmiať. „Zašiel priďaleko. Jeho predstavenia sa stali politickými schôdzami, na ktorých si vylieva nenávisť,“ zdôraznil Valls pre noviny Le Parisien.

Prezident François Hollande jednoznačne podporuje Vallsa. Minister tvrdí, že vystúpenia Dieudonného pred obecenstvom je možné zakázať z dôvodu ochrany verejného poriadku a aby sa neživil antisemitizmus. Mnohí opoziční konzervatívci súhlasia s postupom vládnucich socialistov. Názor obyvateľov nie je jednoznačný. „Tesná väčšina, čo je 52 percent, sa vyslovuje za zákaz Dieudonného,“ informoval portál Antlatico, ktorý si dal vypracovať prieskum verejnej mienky v agentúre CSA.

Viaceré mestá, do ktorých si Dieudonné naplánoval novoročné turné, mu už takpovediac ukázali červenú kartu. Je pre ne neželanou, vlastne zakázanou osobou pred publikom. Najnovšie však (včera) súd v meste Nantes rozhodol, že zákaz je v rozpore so slobodou prejavu. Vláda okamžite reagovala podaním odvolania na najvyšší administratívny súdny orgán.

Vysoký zárobok

Dieudonné prostredníctvom svojho advokáta odkazuje, že využije všetky možnosti dané zákonmi, aby sa mohol postaviť na pódium pred obecenstvom v celom Francúzsku. „Je odhodlaný konať proti pokusom verejnej moci,“ povedal podľa denníka Libération právny zástupca Jacques Verdier v narážke na snahy zabrániť vystupovať Dieudonnému. Ako je vidieť, v Nantes včera uspel so svojím odvolaním na súde.

Turné, ktoré má mať 22 zastávok, znamená pre 47-ročného syna francúzskej matky a prisťahovalca z Kamerunu zaujímavú vidinu zárobku. „Na predstavenie v Nantes sa predalo 5 730 vstupeniek za jednotnú cenu 43 eur, čo je dokopy približne 245-tisíc eur,“ upozornili noviny Le Figaro, pričom poukázali na dodatočné zisky z predaja DVD nosičov a tričiek počas včerajšieho večerného vystúpenia Dieudonného.

Odporcovia o ňom hovoria ako o obchodníkovi s nenávisťou. Hoci by privítali zákaz jeho predstavení, mnohí z nich poukazujú na riziko tohto kroku. Napríklad exministerka spravodlivosti Rachida Datiová varovala, že Dieudonné by mohol uspieť na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý si veľmi široko vykladá slobodu prejavu. Znamenalo by to, že Francúzsko by muselo nenávistnému komikovi zaplatiť odškodné, a politička preto radí, aby prokuratúra využívala proti nemu protirasistické zákony. Dieudonné by tak mohol spoznať aj väzenie; súdy by sa nemuseli uspokojiť iba s vyrubením finančnej sankcie, ako to bolo viackrát dosiaľ v jeho prípadoch.

Ďalšou obavou je to, že zakazovanie by kšeftárovi s nenávisťou mohlo priniesť viac obdivovateľov. Mimochodom, Dieudonného podporuje francúzsky futbalista Nicolas Anelka, ktorý hrá v anglickej lige. Nedávno na ihrisku napodobnil spomínaný pozdrav pripomínajúci hajlovanie.

Bez ohľadu na to, ako dopadne téma zakazovania, Dieudonné má na krku kauzu, z ktorej by sa mu na súde mohla zakrútiť hlava. Polícia ho predvčerom začala vyšetrovať pre podozrenie z daňových únikov a prania peňazí. Údajne poslal 400-tisíc eur do Kamerunu, odkiaľ pochádza jeho otec a kde jeho menovka svieti na adrese vedľa schránkovej firmy.

Antisemitizmus Dieudonného M'balu M'balu

  • Jún 2006: Dostal pokutu 4 500 eur za to, že o jednom židovskom televíznom moderátorovi povedal, že je „tajným darcom izraelskej armády, ktorá neváha vraždiť palestínske deti“.
  • November 2007: Súd mu vyrubil ďalší finančný trest za tvrdenie, že „Židia sú obchodníci s otrokmi“.
  • Jún 2008: Uložili mu pokutu 7-tisíc eur. Pripomínanie holokaustu označil za „pamäťovú pornografiu“. (Sťažoval sa vtedy, že nemohol nakrútiť film o stopách černochov; vinu pripísal „sionistom, ktorí ovládajú francúzsku kinematografiu“.)
  • Marec 2009: Bol pokutovaný sumou 3-tisíc eur. Obvinil portál Proche-Orient, ktorý viedla židovská novinárka, že ho chce vymazať z audiovizuálneho prostredia, pričom tvrdil, že o ňom povedali, že „je Hitlerov syn, ktorý chce každého vykynožiť“.
  • Október 2009: Vymerali mu pokutu 10-tisíc eur za verejnú urážku Židov. V jednom predstavení udelil ocenenie popieračovi holokaustu Robertovi Faurissonovi. Cenu mu odovzdal pomocník Diedonného, ktorý mal oblečenú uniformu z koncentráku so žltou hviezdou.
  • Jún 2010: Rovnako vysokú pokutu dostal za hanobenie Medzinárodnej ligy proti rasizmu a antisemitizmu, ktorú označil za „mafiánske združenie, čo organizuje cenzúru“.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #antisemitizmus #komik Dieudonné M'bala M'bala