Môže Tymošenková kandidovať na prezidenta? Odpovie súd

Ukrajinská ústredná volebná komisia požiadala ústavný súd o právny názor na možnosť kandidatúry osôb s nezahladeným trestom v prezidentských voľbách.

10.01.2014 15:08 , aktualizované: 16:17
Julia Tymošenková Foto: ,
Za prepustenie väznenej Julie Tymošenkovej Ukrajinci niekoľkokrát protestovali.
debata (19)

Oznámila to v piatok agentúra ITAR – TASS. Aj keď v žiadosti meno väznenej opozičnej líderky Julije Tymošenkovej nefiguruje, môže sa podľa agentúry nález súdu bezprostredne týkať jej politických plánov. Prezidentské voľby, v ktorých bude svoj ​​post zrejme obhajovať terajší prezident Viktor Janukovyč, čakajú Ukrajinu zhruba o rok.

Ústavní sudcovia v piatok potvrdili prijatie žiadosti s tým, že podľa zákona majú na jej vybavenie tri mesiace. Ak by volebná komisia požiadala o urýchlené prerokovanie, trvalo by vypracovanie nálezu mesiac. Komisia konkrétne žiada ústavný súd o výklad piatich článkov ústavy, ktoré sa týkajú voliteľnosti občanov s ohľadom na ich prípadnú trestnú minulosť.

Tymošenková si zatiaľ odpykala zhruba tretinu sedemročného trestu, na ktorý ju v októbri 2011 odsúdil kyjevský súd za údajné prekročenie právomocí. Dopustiť sa ho mala podpisom nevýhodnej zmluvy s Ruskom o nákupe zemného plynu. Politička fakticky stále stojí na čele opozičnej strany Vlasť a svoj ​​úmysel postaviť sa vo voľbách Janukovyčovi neodvolala. Posledný volebný súboj v roku 2010 Tymošenková len tesne prehrala.

Kandidovať smie, registrovať ju nemusia

Ukrajinská justícia čelí silnému medzinárodnému tlaku na prepustenie Tymošenkovej, ktorá si v charkovskej nemocnici dlhodobo lieči chorú chrbticu. Aj po predčasnom prepustení alebo omilostení by ale zákon na vodkyňu opozície zrejme hľadel ako na trestankyňu. V ukrajinských právnych kruhoch panujú pochybnosti o tom, či sa odsúdenec či občan s nezahladeným trestom môže o najvyššiu štátnu funkciu uchádzať.

Šéf volebnej komisie Mychajlo Ochendovskyj vlani v októbri vyhlásil, že Tymošenková nepochybne kandidovať smie, otázkou ale je, či komisia potvrdí jej registráciu. Práve tieto pochybnosti má zrejme rozptýliť nález ústavného súdu.

Prezident Janukovyč svoju kandidatúru oficiálne doteraz nepotvrdil. Koncom minulého roka na tlačovej konferencii vyhlásil, že bude kandidatúru zvažovať do poslednej chvíle a rozhodne sa až s ohľadom na okamžité preferencie voličov. Jeho stúpenci z vládnej Strany regiónov ale o Janukovyčovej kandidatúre nepochybujú.

Tymošenkovej advokátovi rozšírili zákaz cestovania

Ukrajinský súd v piatok rozšíril zákaz cestovania advokátovi uväznenej expremiérky Julije Tymošenkovej. Serhij Vlasenko je obvinený z domáceho násilia, z ktorého ho obvinila jeho bývalá manželka.

Vlasenko však tvrdí, že zákaz je politicky motivovaný a obvinenie označil za „úplnú lož“. Kyjevský oblastný súd o dva mesiace predĺžil Vlasenkovi zákaz cestovania mimo Kyjeva a Charkova, kde je prísne strážená Tymošenková hospitalizovaná, uviedla agentúra Interfax. Vlasenko požiadal o zrušenie zákazu, aby mohol odletieť do Bruselu na pozvanie poslancov Európskeho parlamentu.

Polícia vypočula a zadržala Tymošenkovej advokáta v novembri a na slobodu sa dostal po zaplatení kaucie vo výške 2 000 eur. V prípade uznania viny hrozia Vlasenkovi dva roky väzenia.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Julija Tymošenková #Ukrajina