Jadrové rokovania s Iránom skončili vyriešením sporných bodov

Irán a Európska únia sa vo štvrtok zhodli na všetkých sporných bodoch implementovania schválenej dohody o prísnejšej kontrole jadrového programu islamskej republiky.

10.01.2014 18:23
debata

V piatok to oznámil zástupca hlavného iránskeho vyjednávača Abbás Arakčí. „Máme za sebou dva dni prospešných, konštruktívnych a intenzívnych rokovaní, ktoré priniesli slušný pokrok,“ citovala Arakčího v Ženeve štátna televízia. „Našli sme riešenia všetkých sporných bodov, implementácia ženevskej dohody však závisí na konečnej ratifikácii (zúčastnených) krajín,“ dodal. Päť stálych členov Bezpečnostnej rady (Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Čína, Rusko) a Nemecko na rokovaniach zastupovala Európska únia.

Prelomovú dohodu prijali mocnosti 24. novembra v Ženeve. Irán súhlasil s užšou spoluprácou s medzinárodnými inšpektormi, ktorí budú dohliadať na čiastočné zastavenie procesu obohacovania uránu výmenou za zmiernenie sankcií voči Teheránu. Islamská republika však zároveň vyjadrila vôľu nevzdať sa svojho práva na jadrovú energiu na civilné účely. Teherán dlhodobo odmieta, že sa pokúša vyrobiť jadrovú bombu. Súčasná dohoda by mala začať platiť 20. januára. V platnosti bude šesť mesiacov, dokedy by mala byť vyrokovaná nová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #dohoda #jadrový program