Pápež krstil v Sixtínskej kaplnke a menoval kardinálov

Pápež František v nedeľu pokrstil viac ako 30 detí v známej Sixtínskej kaplnke, kde ho pred takmer rokom zvolila konkláve za novú hlavu katolíckej cirkvi.

12.01.2014 16:38
František, pápež, Vatikán, krstenie, Sixtínska... Foto:
Pápež František krstil v Sixtínskej kaplnke.
debata

Symbolické prijatie do cirkvi absolvovalo 32 detí a to priamo pod maľbami slávneho Michalengela. Medzi pokrstenými bolo aj jeden potomok slobodnej matky.

František okrem krstu v nedeľu vymenoval aj 19 nových kardinálov vrátane štyroch Talianov a ďalších dvoch Európanov. Šestnásti z nich majú menej ako 80 rokov, čo im umožňuje zúčastniť na budúcej voľbe nového pontifika. Vymenovaní budú koncom februára, čím sa počet členov konkláve zastaví na počte 122.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio, syn talianskych rodičov, si ihneď po svojom marcovom zvolení za v poradí 266. hlavu katolíckej cirkvi získal srdcia veriacich po celom svete svojím otvoreným prístupom a odmietaním životného štýlu, ktorý k pontifikátu tradične patrí.

Katolíckych duchovných vyzýva na zrieknutie sa luxusu, na priamy kontakt s veriacimi a pomoc ľuďom v núdzi. Nástupca Benedikta XVI. sa stal vôbec prvým juhoamerickým pápežom a taktiež prvým vyvoleným spomedzi rádu jezuitov.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #krstenie #Sixtínska kaplnka