Moskovský patriarchát: Homosexualitu nech zakáže ľud

Vplyvná ruská pravoslávna cirkev navrhuje, aby o zákaze sexuálnych stykov medzi mužmi rozhodlo referendum. Iniciatíva hovorcu moskovského patriarchátu Vsevoloda Čaplina prichádza v čase silnejúceho tlaku Západu na dodržiavanie ľudských práv v predvečer zimnej olympiády v Soči.

13.01.2014 13:00
Vsevolod Čaplin, pravoslávna cirkev Foto: ,
Vsevolod Čaplin (v strede).
debata (68)

„Keď už raz máme vyhlásenú ľudovú moc, tak nesporne stojí za to túto otázku posúdiť v spoločnosti,“ povedal Čaplin pre denník Izvestia. „Práve väčšina nášho ľudu, a nie akési vonkajšie sily, musí určiť, čo sa u nás považuje za trestný čin a čo nie. Som presvedčený, že také sexuálne styky (homosexuálne) musia byť absolútne vylúčené zo života našej spoločnosti. Ak sa to podarí dosiahnuť prostredníctvom morálneho presvedčenia – tým lepšie. Ak treba zapojiť právo, potom sa poďme opýtať ľudí,“ dodal.

Homosexuálne styky mužov v sovietskom Rusku zakázali ešte v časoch diktátora Josifa Stalina v roku 1934 (lesbické vzťahy trestné neboli). Zákon, ktorý „muželožstvo“ trestal až piatimi rokmi straty slobody, bol zrušený až za prezidenta Borisa Jeľcina v roku 1993. Práva sexuálnych menšín však naďalej zostali potláčané. Situácia sa ešte zhoršila, keď ruský parlament vlani prijal zákon prísne postihujúci propagovanie homosexuálnych vzťahov. Ten má síce oficiálne chrániť mladistvých, fakticky však komunitu sexuálnych menšín, ako tvrdia jej predstavitelia, zaháňa do ilegality.

Diskusiu o obnovení zákazu homosexuality v Rusku rozvíril režisér, herec a bývalý pravoslávny duchovný Ivan Ochlobystin, ktorý v otvorenom liste prezidentovi Vladimirovi Putinovi navrhol zaviesť trestný postih za sexuálny styk medzi mužmi alebo o ňom aspoň vypísať referendum. Na internetovej stránke Onlinepetition.ru sa už začal zber podpisov na podporu jeho iniciatívy. Ochlobystin je známy svojimi homofóbnymi názormi. Minulý mesiac šokoval vyhlásením, ktoré mnohým pripomenulo splynovanie Židov počas holokaustu. „Ja by som ich všetkých (gejov) živých do pece napchal. To je Sodoma a Gomora. Ako veriaci sa k tomu nemôžem stavať ľahostajne, je to priama hrozba pre moje deti. Nechcem, aby sa moje deti nazdávali, že je to normálne. Je to belasý fašizmus,“ citoval ho server Gazeta.ru.

Aktivisti za práva sexuálnych menšín sa ostro ohradili proti novej homofóbnej kampani. Iniciatívu za trestný postih homosexuálnych stykov označil šéf združenia LGBT – sieť Igor Kočetkov za „právne negramotnú“ a „amorálnu“. „Ochlobystin a ruská pravoslávna cirkev nabádajú spoločnosť, aby strkala nos do súkromného života jednotlivých občanov a rozhodovala za nich, ako majú žiť. Uskutočniť referendum o trestnom postihu za homosexualitu by dnes bolo približne to isté, ako navrhnúť Nemecku nech zváži obnovenie koncentračných táborov pre Židov,“ citoval denník Izvestia Kočetkova, podľa ktorého v sovietskych časoch bolo za sexuálnu orientáciu trestne stíhaných štvrť milióna občanov.

Vládna strana Jednotné Rusko s obnovením trestného postihu homosexuality neráta. „Rusko taký zákon nemôže prijať pre svoje medzinárodné záväzky a tiež preto, že štát by sa nemal miešať do súkromného života občanov,“ povedal pre portál Gazeta.ru Pavel Krašeninnikov, šéf právneho výboru dolnej komory ruského parlamentu.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #homosexuáli #Soči #Pravoslávna cirkev #Vsevolod Čaplin