Referendum o novej ústave v Egypte sprevádza násilie

Najmenej osem ľudí zomrelo pri násilnostiach, ktoré sprevádzali prvý deň hlasovania v referende v Egypte.

14.01.2014 10:42 , aktualizované: 16:15
Egypt, referendum, volička, urna Foto: ,
Žena hádže hlasovací lístok do urny v Káhire.
debata

Ľudia sa majú vysloviť k novej ústave, ktorá má nahradiť minulý základný zákon s ​​výraznými islamskými prvkami. K ochrane voličov je vyčlenených 160 000 vojakov a 200 000 policajtov.

Nad Káhirou a ďalšími veľkými mestami hliadkovali vrtuľníky, ľudia boli pred vstupom do volebných miestností prehľadané. V okolí volebných miest platí zákaz prevádzky automobilov. Podľa egyptskej televízie dostali vojaci rozkaz strieľať na kohokoľvek, kto sa pokúsi ohroziť voliča.

Podľa svedkov je veľký záujem o hlasovanie v južnom Egypte, najmä medzi tamojšími koptami. Krátko po začatí hlasovania bol hlásený incident z juhoegyptského Suhágu. Islamistické Moslimské bratstvo tam usporiadalo protest, ktorý sa polícia snažila rozohnať slzným plynom. Svedkovia ale počuli aj paľbu z pušiek a podľa agentúry ANSA prišlo o život šesť ľudí. Ďalší ľudia zomreli v Gíze a Baní Suvajfu južne od Káhiry.

Minulú ústavu, ktorá kládla dôraz na islam, presadili v roku 2012 moslimskí konzervatívci na čele s prezidentom Muhammadom Mursím, ktorého vlani v lete zosadila armáda. Islamisti, ktorých hnutie Moslimské bratstvo po zvrhnutí Mursího armáda zakázala, vyzvali k bojkotu terajšieho referenda. Podľa analytikov citovaných agentúrou AP sa ale dá očakávať, že ústava schválená bude. Médiá označujú hlasovanie za kľúčové a zároveň za zárodok definitívnej porážky islamistov, ktorí doteraz vnútené zmeny striktne odmietali.

Bratstvo za svojej vlády nevyriešilo ekonomické problémy krajiny, nechalo Mursího posilniť prezidentské právomoci a vo svojej ústave, ktorú voliči pri nízkej účasti schválili, zdôraznilo prísnu interpretáciu islamu na úkor občianskych práv.

Návrh nového základného zákona minulú ústavu zásadne mení. Má však odporcov nielen medzi islamistami, ale aj u liberálov. Zachováva totiž veľké právomoci armády, keď umožňuje stavať civilistov pred vojenské súdy.

Egypťania ale armádu tradične podporujú – podľa najnovšieho prieskumu za ňou stojí 70 percent občanov. Nová ústava tiež vojsku dáva právo veta pri výbere ministra obrany pre najbližších osem rokov. Tým zaručuje Abdal Fatahovi Sisimu, ktorý je hlavnou postavou spájanou s Mursího zvrhnutím, prinajmenšom to, že zostane ministrom obrany a náčelníkom generálneho štábu egyptskej armády.

Generál Sisi ale ešte nevylúčil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách. Podľa analytikov s rozhodnutím čaká na výsledok referenda.

Ak bude teraz ústava schválená, parlamentné a prezidentské voľby sa v Egypte uskutočnia do šiestich mesiacov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mursí #Moslimské bratstvo #referendum