Hollande priznal krízu vo vzťahu, údajnú milenku vysvetlí neskôr

Francúzsky prezident François Hollande v utorok novinárom odmietol odpovedať na otázku týkajúcu sa jeho údajného pomeru s herečkou Juliou Gayetovou.

14.01.2014 17:58 , aktualizované: 18:52
Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande na snímke so svojou partnerkou Valerie Trierweilerovou.
debata (4)

Pripustil ale, že jeho vzťah s partnerkou Valeriou Trierweilerovou prechádza ťažkým obdobím. Počas pravidelnej novoročnej tlačovej konferencie vyhlásil, že situáciu objasní pred svojou februárovou cestou do USA. Na otázku, či Trierweilerová zostáva prvou dámou Francúzska, prezident povedal, že v ich vzťahu sú problémy. „Každý môže vo svojom osobnom živote prechádzať ťažkým obdobím, a to je náš prípad,“ poznamenal Hollande.

„Ale držím sa princípu, aby sa súkromné ​​záležitosti riešili v súkromí a aby sa rešpektovalo súkromie zúčastnených. Toto nie je správny čas a miesto to robiť,“ vyhlásil francúzsky prezident. Dal najavo, že počas tlačovej konferencie už nemieni odpovedať na ďalšie otázky týkajúce sa tejto záležitosti. Dodal však, že sa k afére vyjadrí do návštevy Spojených štátov plánovanej na 11. februára.

O údajnom vzťahu päťdesiatdeväťroč­ného Hollanda so štyridsaťjeden­ročnou Gayetovou písal minulý týždeň bulvárny časopis Closer. Valérie Trierweilerová bola v súvislosti s aférou hospitalizovaná, pretože sa vraj cítila skleslá a unavená. Pôvodne mala byť z nemocnice prepustená v pondelok, ale zatiaľ nie je jasné, ako dlho v starostlivosti lekárov zostane.

Žalovať sa nebude

Hollande sa v utorok znova ohradil proti článku v časopise Closer, aj keď uviedol, že nemieni časopis žalovať. „Je to porušenie základnej slobody a môže sa to týkať každého z vás. Sme krajina veľkej slobody, ale mali by sme rešpektovať súkromný život a dôstojnosť ľudí,“ vyhlásil.

Veľká časť Francúzov i politikov sa domnieva, že aféra je súkromnou vecou prezidenta, aj keď má vplyv na jeho obraz. Podľa nedeľňajšieho prieskumu 77 percent Francúzov považuje aféru za Hollandeovu súkromnú vec. Bývalý pravicový premiér Alain Juppé označil spôsob zverejnenia aféry za „neznesiteľný“ a „odporný“.

Bývalá Hollandeova partnerka a popredná socialistická politička Ségolne Royalová, s ktorou má prezident štyri deti, takisto uviedla, že je potrebné „obrátiť list a dať sa do práce“. Argentínsky filmový režisér Santiago Amigorena, bývalý partner Gayetovej, povedal v rozhlasovom rozhovor , že nech sa medzi ňou a Hollandom stalo čokoľvek," nešlo o neveru, nestalo sa nič zlé".

Podľa francúzskej tlače však aféra vyvoláva prinajmenšom otázky o zaistení Hollandeovej bezpečnosti v čase, keď jazdil na skútri za Gayetovou do bytu, ktorý nebol údajne dostatočne preverený z bezpečnostného hľadiska. „Z pohľadu verejnosti tu prinajmenšom jeden dopad rozhodne je – pokiaľ ide o prezidentovu bezpečnosť,“ povedal bývalý ľavicový prezidentský kandidát Jean – Luc Mélenchon.

Hollande uistil, že jeho bezpečnosť bola vždy zaistená. Odpovedal aj na otázku týkajúcu sa nevyjasneného postavenia manželiek – či partneriek – francúzskych prezidentov vôbec. " Štatút prvej dámy neexistuje a nikdy neexistoval. Je t prax, ktorá sa mení v čase. Pre mňa je kľúčová transparentnosť," povedal v súvislosti s nákladmi súvisiacimi s prezidentovou­ ženou.

Hollande sa neoženil s Royalovou ani s Trierweilerovou. Jeho predchodca v Elyzejskom paláci Nicolas Sarkozy sa vo funkcii rozviedol a po čase si vzal Carlu Bruniovú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francois Hollande #milenecká aféra