Rusi kritizujú stav ľudských práv v Európe

Rusko vyjadrilo vážne obavy nad stavom ľudských práv v Európskej únii. Ministerstvo zahraničia podľa agentúry RIA Novosti vo svojej správe, ktorú zverejnilo v utorok, podrobilo kritike najmä "presadzovanie agresívnej propagácie homosexuálnych vzťahov".

15.01.2014 12:23
debata (54)

Iným štátom je podľa správy presadzovanie práv sexuálnych menšín cudzie a homosexualitu a zväzky párov rovnakého pohlavia nepovažujú za „životnú normu“. EÚ podľa ruskej diplomacie „rozsieva neoliberálne hodnoty ako univerzálne pravidlá“. Ministerstvo v správe tiež konštatovalo nárast xenofóbie, rasizmu, násilného nacionalizmu, šovinizmu a neonacizmu v európskych krajinách, pričom konštatovalo, že únia tieto hrozby podceňuje.

Výročnú správu o stave ľudských práv v EÚ vydalo ruské ministerstvo zahraničia už druhý raz. Jej vypracovanie má na starosti úrad ombudsmana. Moskva takto podľa všetkého reaguje na opakovanú kritiku dodržiavania ľudských práv v Rusku. Najmä homosexualita je v tejto krajine citlivou témou. Svedčia o tom aj zákony prijaté počas roka 2013, ktoré zakazujú „propagáciu“ homosexuality medzi mladistvými či obmedzujú adopcie ruských detí v krajinách uznávajúcich manželstvá dvojíc rovnakého pohlavia.

Moskovský súd s podozrivými vrahmi Politkovskej opäť odročili

Súd v Moskve v stredu opäť odročil proces s podozrivými vrahmi zabitej novinárky Anny Politkovskej. Informuje o tom spravodajský portál moskovskej pobočky Rádia Slobodná Európa (RFE). Dôvodom je, že jeden z piatich obvinených nemal vlastné právneho zástupcu. Vypočúvanie podozrivých vrahov preto odložili až na 20. januára. Súd ešte v novembri rozpustil pridelený rozhodovací senát a v utorok ho nahradil novými členmi.

Kontroverzný Politkovskej proces sa naťahuje už dlhé roky a kritici sa preto obávajú, že ide o zámer. Novinárku známu kritickým postojom voči Kremľu zastrelili v roku 2006 pred vchodom jej moskovského bytu v deň narodenín prezidenta Vladimira Putina. Politkovská písala pre opozičný týždenník Novaja Gazeta, pričom sa preslávila odvážnymi reportážami o zverstvách páchaných ruskou armádou v Čečensku či tvrdením, že za útokmi na obytné domy v Moskve a v ďalších ruských mestách, pri ktorých v roku 1999 zahynulo vyše 300 ľudí, stála ruská tajná služba.

Z účasti na vražde pôvodne obvinili troch Čečencov a bývalého policajný vyšetrovateľa, ktorý podľa prokuratúry poskytol vrahom logistickú podporu. Vo februári 2009 všetkých štyroch mužov zbavili obvinení pre nedostatok dôkazov, najvyšší súd však oslobodzujúce rozsudky zrušil a nariadil ďalšie vyšetrovanie. Kritici však aj naďalej tvrdia, že skutočný organizátor vraždy zostáva na slobode a verejnosť sa jeho meno nikdy nedozvie.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Európa #ľudské práva #Anna Politkovská #LGBTI+