Prístup francúzskych novinárov k Hollandovej afére Britov sklamal

Britské denníky v stredu vyjadrovali rozpaky nad zdržanlivosťou, ktorú preukázali ich francúzski kolegovia pri kladení otázok prezidentovi Françoisovi Hollandovi o jeho údajnom milostnom pomere s herečkou Julie Gayetovou. Tvrdia, že vo Francúzsku a v Británii je prístup k podobným prípadom rozdielny.

15.01.2014 14:00
Hollande Foto: ,
Francúzsky prezident Francois Hollande.
debata (7)

Britská tlač zjavne očakávala, že na utorkovej Hollandeovej tlačovej konferencii v Paríži bude smršť otázok namierená na jeho vzťah so 41-ročnou francúzskou herečkou. Britskí novinári sa ale prerátali a následne museli konštatovať, že prítomní žurnalisti svojou „úctivosťou“ ponechali prezidenta vysvetľovať len viacero ekonomických reforiem.

Daily Telegraph sa na svojom webe čudoval nad tým, že francúzski novinári najprv v tichosti bez zdvihnutia ruky nechali prezidenta 40 minút hovoriť o reformách a že po začatí diskusie ich zástupca hovoril spôsobom, ktorý pripomínal „prezidentovho sluhu“. Nakoniec sa „elitný“ novinár opýtal, či by prezident „mohol byť taký dobrý“ a objasniť, či je jeho doterajšia partnerka stále prvou dámou. Hollande sa potom podľa denníka zatváril ako inkvizítor prekvapený tým, že takáto otázka mohla padnúť. Novinári ho potom ďalej nechali hovoriť opäť o reformách.

„Ach, tí Francúzi. Sú to blázni? Alebo sme blázni my?“ pýta sa autor článku v Daily Telegraph k Hollandeovej utorkovej tlačovej konferencii. K nevyjasneným veciam podľa neho v Paríži pribudla špekulácia, že herečka Gayetová, s ktorou sa prezident údajne stretáva najmenej od vlaňajšieho marca, je štvrtý mesiac tehotná.

Tiež podľa denníka Guardian prejavili francúzski novinári veľkú úctivosť, ktorá sa ale dala očakávať. "Nech sa to anglosaským novinárom napríklad nepáči, ale to je jednoducho Francúzsko, " napísal denník pod titulkom Veľká francúzska aféra.

O údajnom milostnom pomere prezidenta a herečky... Foto: SITA/AP, Remy de la Mauviniere
Hollande, Closer O údajnom milostnom pomere prezidenta a herečky Julie Gayetovej informoval francúzsky bulvárny časopis Closer.

Denník Sun označil Hollandeovo vystúpenie za veľmi nudné. Prezidentovo dôrazné vyžadovanie rešpektu k jeho súkromnému životu je podľa denníka technikou, ktorú používajú od počiatkov demokracie elity na celom svete s cieľom ukazovať sa tak, ako chcú byť videné, nie aké skutočne sú.

Napríklad Guardian je presvedčený, že v Británii a v Spojených štátoch by sa hlava štátu v podobnej situácii „z toho tak ľahko nevyvliekla“. „Vo Francúzsku jednoducho robia veci inak,“ napísal Guardian. Pripustil ale, že tradičný rešpekt francúzskych novinárov k prezidentskému úradu je do určitej miery porovnateľný s tým, aký majú britskí novinári k svojej kráľovnej.

O údajnom milostnom pomere prezidenta a herečky informoval v piatok francúzsky bulvárny časopis Closer. Hollande, ktorý sa doteraz nikdy neoženil, v utorok sľúbil, že situáciu objasní do svojej februárovej oficiálnej návštevy Spojených štátov. Podľa pôvodných plánov ho má do USA sprevádzať jeho doterajšia stála partnerka Valérie Trierweilerová, s ktorou oficiálne býva v Elyzejskom paláci. Trierweilerová sa po piatkovej správe časopisu nervovo zrútila a odvtedy je v nemocnici.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #médiá #Francois Hollande #Fracúzsko