Antiorbán sa vracia. Komu pomôže?

Demokratická opozícia vrátila maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi jeho obľúbeného nepriateľa. Expremiér Ferenc Gyurcsány, ktorého mnohí už dávno vyhlásili za politickú mŕtvolu, sa štvrť roka pred parlamentnými voľbami znova zaradil do stredu bojiska.

16.01.2014 14:00
Ferenc Gyurcsány Foto: ,
Ferenc Gyurcsány vystúpil z tieňa. Na kandidačnej listine stredoľavicovej opozície sa expremiér dostal do prvej trojky volebných lídrov.
debata (4)

Na spoločnej kandidačnej listine stredoľavicových strán je tretí v poradí. Pred neho sa dostal len predseda socialistov Attila Mesterházy a centristický expremiér Gordon Bajnai.

„Prišiel som :)“ komentoval najkontroverznejšie vnímaný politik dnešného Maďarska na sociálnej sieti utorňajšiu dohodu s Mesterházym a Bajnaim o vytvorení spoločného bloku. Smajlík na konci vety je na mieste. Päťdesiatdvaročný Gyurcsány sa dočkal rehabilitácie od demokratickej opozície. Tá síce, na rozdiel od vládneho Fideszu, premiéra z rokov 2004 až 2009 neposielala do horúcich pekiel, ale, čo bolo preňho možno ešte ponižujúcejšie, držala ho izolovaného v akomsi politickom očistci.

Rozdeľujúca postava

Keď Mesterházy s Bajnaim vlani na jeseň uzavreli pakt o volebnej spolupráci, Gyurcsánya z neho vynechali. „Gyurcsány je rozdeľujúca postava, za ktorého by pravdepodobne nerozhodnutí voliči nehlasovali. Socialistická strana preto nie je za to, aby kandidoval s jej podporou,“ vyhlásil vtedy líder najsilnejšej opozičnej strany.

Gyurcsány, bývalý predseda socialistov, ktorý sa s nimi rozišiel, keď nezískal podporu pre projekt otvorenia ľavicovej strany liberálnym i konzervatívnym odporcom Orbána, Mesterházymu nezostal nič dlžný. Obvinil ho, že mu chýba vášeň a zanietenosť, bez čoho nemožno poraziť súčasný režim. „Ten, kto je chladný či vlažný, nech si sadne na pec,“ odkázal 39-ročnému lídrovi socialistov, ktorému vyčítal bezradnosť voči populistickým a nacionalistickým ťahom premiéra Orbána.

Socialisti napríklad v parlamente hlasovali za udelenie volebného práva zahraničným Maďarom a podporili aj vládou nariadené zníženie režijných poplatkov pre domácnosti, čo poslanci Gyurcsányovej Demokratickej koalície tvrdo odmietli.

Gyurcsánya vyčleňovanie z opozičného spojenectva neodradilo od bojovnej kampane. Viedol ju fakticky na dvoch frontoch: na jednej strane proti Orbánovmu podkopávaniu základov demokracie a na druhej strane proti pasivite jeho odporcov, neschopných vytvoriť širokú koalíciu. Jeho aktivita sa prejavila na vývoji preferencií. Kým Demokratickej koalícii rástli, socialistom sa nehýbali a centristom dokonca prudko klesli. Mesterházy a Bajnai si uvedomili, že Orbána sami neporazia. „Potrebovali voličov Demokratickej koalície, ale tí bez Gyurcsánya neprídu,“ povedal pre televíziu ATV politológ Zoltán Lekner.

Museli sa vziať

Aj politický analytik Zoltán Kiszelly je presvedčený, že povolanie Gyurcsánya bol zúfalý ťah v núdzi. „Nejde o manželstvo z lásky. Museli sa vziať,“ povedal pre denník Magyar Nemzet. Gyurcsány sa už raz osvedčil ako účinný Antiorbán. V roku 2006 dokázal za krátky čas zázračným spôsobom skresať obrovský náskok Fideszu a voľby prekvapujúco vyhrať. Pravda, za víťazstvo zaplatil vysokú cenu.

Hoci voličom sľuboval menej ako Orbán, aj on rozdával „nekryté zmenky“. Povestné priznanie „klamali sme ráno, v noci aj večer“ ho stálo spoločenskú podporu a Fidesz z neho bez väčšej námahy spravil hlavného vinníka marazmu, do ktorého sa Maďarsko prepadlo.

Démonizovanie Gyurcsánya pred štyrmi rokmi Orbánovi pomohlo k triumfálnemu zisku ústavnej väčšiny. Volební stratégovia Fideszu sa ani teraz netaja radosťou, že im opozícia vrátila do hry ich obľúbený terč.

Analytici nepochybujú o tom, že Fidesz sa hrozbou návratu Gyurcsánya bude snažiť zmobilizovať svojich voličov, ktorých od minulých volieb stratil viac ako pol milióna. Rovnako však aj demokratická opozícia dúfa, že hyperaktívny búrlivák jej pomôže prebrať z letargie tradičných stúpencov ľavice. Rezervy sú stále veľké. Takmer polovica oprávnených voličov ešte stále nie je rozhodnutá, koho a či vôbec pôjde voliť.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Ferenc Gyurcsány