Teroristom z al-Kajdá pripisujú smrť desiatich vojakov v Jemene

Pri útokoch, ktoré majú na svedomí zrejme teroristi zo siete al-Kajdá, zahynulo v Jemene desať vojakov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vojenské zdroje.

16.01.2014 14:22
debata (2)

Podľa agentúry AP je obeťou najmenej päť a ďalších desať vojakov utrpelo zranenia. Útočníci, z ktorých neurčený počet tiež zabili, zahájili koordinované útoky na vojenský tábor pri meste Rada, ležiaceho približne 160 kilometrov juhozápadne od metropoly Saná.

Útok vyvolal intenzívnu prestrelku, armáda ihneď vyslala na pomoc napadnutým vojakom posily, aj v podobe vrtuľníkov, ktoré všetko monitorovali zo vzduchu. Takmer v rovnakú chvíľu zneškodnil strážca na súde v Rade údajného samovražedného atentátnika. Muža, ktorý mal na sebe pripevnené výbušniny, zabil skôr, než svoj ​​čin stihol spáchať.

Jemenské bezpečnostné sily čelia odnoži al-Kaidá z Arabského polostrova (AQAP) a sú považované v USA za jednu z najnebezpeč­nejších zložiek teroristickej siete. Al-Kajdá využíva politickú nestabilitu v Jemene a snaží sa udržať si územie na juhu krajiny. V boji proti nej pomáhajú jemenským silám Spojené štáty, takže teroristi neudržali pôvodne ovládnutie mesta a museli sa v minulých mesiacoch znovu rozptýliť do odľahlých častí jemenského juhu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #útoky #al-Káida