Katalánsko chce získať právo na referendum o nezávislosti

Katalánski zákonodarcovia vo štvrtok výraznou väčšinou podporili návrh, aby región požiadal zvyšok Španielska o priznanie práva usporiadať referendum o jeho nezávislosti, proti čomu dôrazne vystupuje centrálna vláda v Madride.

16.01.2014 21:23
debata (7)

Členovia regionálneho zhromaždenia v pomere 87 ku 43 pri troch zdržaniach rozhodli o predložení príslušnej legislatívy celošpanielskemu parlamentu, hoci šanca na schválenie sa zdá byť mizivá vzhľadom na odmietavý postoj oboch najsilnejších strán v krajine. Barcelona si od návrhu sľubuje získanie „oprávnenia odsúhlasiť, zvolať a organizovať referendum o politickej budúcnosti Katalánska“.

Koalícia katalánskeho premiéra Artura Masa sa už v decembri s inými stranami v regióne dohodla, že hlasovanie uskutočnia 9. novembra 2014. Podľa vyjadrenia šéfa španielskej vlády Mariana Rajoya, ktoré nasledovalo niekoľko hodín po zverejnení termínu, to však Madrid nedovolí, keďže ústava krajiny hovorí o „nerozlučnej jednote španielskeho národa“. Podľa navrhovaného znenia referendových otázok by sa mali obyvatelia Katalánska vyjadriť, či by mal byť región „štátom“ a v prípade, že áno, či by mal byť takýto štát nezávislý.

Obyvatelia Katalánska sú nespokojní s politikou vlády v Madride, ktorá bojuje proti kríze tvrdými úspornými opatreniami a podľa katalánskeho lídra investuje do regiónu oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva. Španielsky ústavný súd v máji 2013 pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament vyhlásil „zvrchovanosť“ autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Jej podpora u verejnosti dosahuje asi 50 percent.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko #referendum