Sobotka bude premiérom. Vie, ako ďalej?

Bude druhým najmladším českým premiérom v modernej histórii. Dnes prezident Miloš Zeman vymenuje za predsedu vlády šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku. Líder sociálnej demokracie má 42 rokov. Mladším premiérom bol len Stanislav Gross, v čase vymenovania v roku 2004 mal 34 rokov.

17.01.2014 08:45
Sobotka Foto: ,
Líder ČSSD Bohuslav Sobotka.
debata

Podcenený politik

Napriek pomerne nízkemu veku je Sobotka už politický veterán. Veď do parlamentu ho zvolili prvý raz v roku 1996. O päť rokov neskôr bol z neho predseda poslaneckého klubu ČSSD a v roku 2002 sa stal ministrom financií.

„Je už skúsený politik. A podľa mňa nie je dôvod, aby niekto spochybňoval Sobotkovu osobnú čestnosť. Je to svojím spôsobom veľká vec. Keď zoberieme do úvahy, že sa viacerí bývalí predsedovia ČSSD namočili do korupčných alebo rodinných škandálov,“ hovorí odborník na stredoeurópsku politiku Dariusz Kalan. „Možno to pomôže obnoviť dôveru v politikov. Sobotka patrí medzi najdôveryhodnej­ších, hoci ho sprevádza povesť, že nemá veľa charizmy,“ povedal pre Pravdu odborník z Poľského inštitútu pre medzinárodné vzťahy.

Sobotka síce rýchlo dokázal stúpať po kariérnom politickom rebríčku, ale nikdy nepôsobil ako prirodzený líder.

„Jeho protivníci ho zvykli podceňovať, a to je v politike na nezaplatenie,“ konštatuje Seán Hanley, odborník na českú politickú scénu z University College v Londýne.

Sobotka dokázal manévrovať medzi rôznymi krídlami sociálnej demokracie tak úspešne, že to v marci 2011 dotiahol až na predsedu ČSSD. Víťazný tesný súboj s Michalom Haškom však predznamenal dianie po minuloročných parlamentných voľbách. Sobotkova sociálna demokracia v nich v októbri „utrpela“ výhru. Hoci jej prieskumy veštili oveľa lepší výsledok, získala len 20,45 percenta. Menej ako o dve percentá tak porazila ANO miliardára Andreja Babiša.

Predseda ČSSD bol v tej chvíli na odstrel a zdalo sa, že Hašek ako prvý podpredseda preberá iniciatívu. Lenže potom sa zamotal do klamstiev okolo schôdzky s prezidentom Zemanom a Sobotka sa dostal na koňa. Vtedy ukázal, že vie byť aj dôrazným lídrom.

„Sociálna demokracia teraz bude potrebovať rozhodnosť. Pokiaľ má uniesť váhu vládnej zodpovednosti,“ povedal v novembri Sobotka pre spravodajskú stránku e15.cz. „Bez rozhodného a jasného vedenie tím sociálnej demokracie nemôže prejsť. Dúfajme, že sa podarí, aby sa v tomto tempe ČSSD udržala. A aby som sa v tomto tempe udržal aj ja,“ uviedol Sobotka.

Budúce problémy?

Šéf ČSSD vie, že teraz nemôže poľaviť. Najprv odrazil útok pučistov, za ktorým stál aj Zeman. Ten má so Sobotkom zlé vzťahy, odkedy ho ten nepodporil v prezidentskej voľbe v roku 2003. Predseda ČSSD však vie, že ak hlave štátu príliš ustúpi, už sa mu len ťažko vzoprie. Preto aj teraz hovorí, že návrhy na prípadne zmeny zloženia jeho vlády nie sú pre neho prijateľné. Zeman totiž minulý týždeň naznačil, že by nemusel vymenovať všetkých ministrov, na ktorých sa dohodla koalícia ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Postavenie Sobotku ako premiéra nebude vôbec jednoduché. Pučistov v strane potlačil, ale nerozdrvil. Zeman je pravdepodobne pripravený hádzať mu polená pod nohy. Babiš môže koketovať s predčasnými voľbami, ak jeho ANO bude na popularite získavať a ČSSD strácať. Aj ľudovci môžu stupňovať svoje požiadavky, veď bez nich nemá koalícia väčšinu.

„Sobotkovou slabosťou je to, že síce obratne, ale často len reaguje na udalosti, namiesto toho, aby ich tvoril,“ myslí si Hanley. „Nebol schopný zastaviť nástup ANO, aj keď ho predvídal. Teraz s Babišom musí spolupracovať. Je správne, že rozmýšľa nad budúcnosťou strany, ale nezdá sa, že by mal stratégiu, ktorým smerom ju povedie,“ povedal pre Pravdu odborník.

Zatiaľ si však Sobotka verí. Hoci v Česku vlády nezvyknú vydržať štyri roky, alebo aspoň nie s jedným premiérom.

„Bol by som rád, keby sme sa poučili aj z fungovania minulej vládnej koalície. Pokiaľ tá naša bude fungovať pozitívne a nebude využívať väčšinu energie na vnútorné hádky, tak by nás to mohlo udržať štyri roky pohromade,“ povedal v stredu Sobotka pre spravodajskú stránku aktualne.cz.

Bohuslav Sobotka

  • narodil sa 23. októbra 1971
  • roku 1996 sa prvý raz dostal do Poslaneckej snemovne
  • v rokoch 2002 až 2006 bol ministrom financií
  • v marci 2011 ho zvolili za šéfa ČSSD
  • dnes ho prezident Miloš Zeman vymenuje za premiéra
  • je ženatý, s manželkou má dvoch synov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Miloš Zeman #ČSSD #Bohuslav Sobotka