V Kyjeve hlasovali bez techniky, ale s päsťami

Ukrajinci majú od štvrtka schválený štátny rozpočet na rok 2014. Podľa portálu ukrajinského parlamentu za dokument hlasovalo 249 z 261 zaregistrovaných poslancov z celkového počtu 450.

17.01.2014 11:30
Ukrajina, parlament, Volodymyr Malyšev Foto: ,
Ukrajinský provládny poslanec Volodymyr Malyšev si utiera krv z tváre po bitke, ktorá sa odohrala vo štvrtok v parlamente počas schvaľovania štátneho rozpočtu na rok 2014.
debata (1)

Konkrétne všetci členovia frakcie vládnej Strany regiónov, ako aj 32 poslancov za Komunistickú stranu Ukrajiny. Ruku za návrh zdvihlo aj 25 tzv. nezaradených poslancov. Viacerí z nich to odôvodňovali viazanosťou na sľuby svojim voličom a niektorých to napriek tomu už stálo členstvo napríklad v opozičnej strane Sloboda. Hlasovanie sa nezaobišlo bez pästných súbojov jednotlivcov. Poslanci vo štvrtok zároveň schválili aj niekoľko zákonov, ktoré okrem iného zjednodušujú procedúru zbavenia poslancov imunity a zvyšujú aj tresty za účasť na akýchkoľvek nepovolených protestoch. Prísnejší trest čaká aj osoby či skupiny ľudí, ktoré budú ničiť pamätníky alebo „spochybňovať zločinnosť fašizmu“.

Neúspešná blokáda opozície

Parlament rokoval napriek tomu, že opozícia zablokovala predsedu parlamentu Volodymyra Rybaka a jeho prvého podpredsedu Igora Kaletnika v ich pracovniach. Podľa agentúry UNIAN, citujúcej dohady poslanca Vitalija Klička, šéfa opozičnej strany Úder, podpredseda parlamentu sa pravdepodobne dostal do rokovacej miestnosti cez okno a riadil hlasovanie o návrhu štátneho rozpočtu i schvaľovanie viacerých zákonov.

Predsedajúci Kaletnik reagoval na obštrukcie menšinovej opozície využitím možnosti hlasovať o návrhu bez rozpravy a iba zdvihnutím ruky. „Každý poslanec následne svojím podpisom potvrdí svoje hlasovanie, aby nevznikli dohady o volebnom výsledku,“ povedal po rokovaní parlamentu líder vládnej frakcie Strany regiónov Alexandr Jefremov. Zároveň vyjadril spokojnosť s tým, že verejnosť mala možnosť vidieť, „kto prakticky pracuje na rozpade našej štátnosti, kto odmieta schváliť aj základný zákon štátu, akým je rozpočet“.

Ťahnybok: Parlament je mŕtvy

Časť ukrajinskej opozície charakterizovala štvrtkové rokovanie najvyššieho zákonodarného zboru ako „štátny prevrat“. Líder nacionalistickej strany Sloboda, trpiaci o. i. chorobnou rusofóbiou, Oleh Ťahnibok dokonca vyhlásil, že „parlament dnes zomrel“. Podľa neho hlavným cieľom štvrtkového hlasovania „nebolo schvaľovanie rozpočtu, ale zjednodušenie legislatívy, ktorá by umožnila zatýkať opozičných poslancov“. Všeobecne sa usudzuje, že v takom prípade by bol jedným z prvých, kto by sa mohol ocitnúť za mrežami za „revolučné výzvy“ z pódia na kyjevskom Námestí nezávislosti, pričom „v prípade potreby treba použiť hrubú silu“. Revolucionár Ťahnybok volá po národnej revolúcii, národných kádroch, po očiste od všetkých tzv. cudzích elementov a likvidácii piatej kolóny. A to všetko na národnom základe. Inak povedané, treba krv.

Zákaz adresovaný aj prezidentovi

Podľa Arsenija Jaceňuka, ďalšieho opozičného predstaviteľa, šéfa strany Vlasť, na stole je už návrh zákona, ktorý „zakazuje predsedovi parlamentu a prezidentovi podpísať vo štvrtok schválené zákony“. Ako povedal denníku Ukrajinskaja pravda, „cieľom návrhu zákona je zároveň prinútiť poslancov vrátiť sa do rokovacej sály a uskutočniť opakované hlasovanie“. Zároveň pripomenul, že je to napokon zakotvené aj v ukrajinskej ústave.

Najbližšie rokovanie parlamentu určili na 4. februára.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Ukrajina