Sobotka sa stal českým premiérom

Český prezident Miloš Zeman vymenoval v piatok Bohuslava Sobotku za nového premiéra. Zeman ešte minulý piatok skonštatoval, že Sobotka splnil všetky jeho podmienky a koaličnej vláde zaistil spoľahlivú parlamentnú väčšinu.

17.01.2014 14:58 , aktualizované: 18:57
Zeman, Sobotka Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman (vpravo) vymenoval Bohuslava Sobotku za premiéra.
debata

Zeman po akte vymenovania v úvode krátkeho príhovoru Sobotkovi zablahoželal: „Prajem vám, aby sa vám podarilo vytvoriť profesionálny tím, založený na odborných znalostiach i na životných skúsenostiach, aby viedol úspešnú vládu," poznamenala česká hava štátu.

„Teším sa na našu ďalšiu vzájomnú spoluprácu. Som presvedčený, že Česká republika môže mať čoskoro stabilnú vládu, ktorá sa bude opierať o jasnú väčšinu. Naše priority sú naštartovanie hospodárskeho rastu, zlepšenie životnej úrovne občanov a obnova dôvery občanov v politiku. Som presvedčený, že by vláda mala začať fungovať čo najskôr a preto som pripravený veľmi skoro predložiť návrh na vymenovanie novej vlády,“ vyhlásil nový ministerský predseda.

V 200-člennej dolnej komore parlamentu má koaličná trojica Sobotkovej ČSSD, ANO a ľudovcov z KDU-ČSL väčšinu 111 hlasov. Prezident vyjadril svoje výhrady k niektorým nominantom na ministrov v budúcej vláde, konkrétne však žiadne meno nespomenul.

Lídri troch českých strán minulý pondelok podpísali koaličnú dohodu a definitívne sa dohodli na prerozdelení ministerských postov. Sociálni demokrati budú mať ministerstvo zahraničia, vnútra, školstva či zdravotníctva. ANO zase bude mať rezort financií, ktorý povedie jej predseda a miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš, obrany a spravodlivosti. ČSSD má v 17-člennej vláde osem postov, ANO šesť a ľudovci tri.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Bohuslav Sobotka