Súd nepovolil eutanáziu. Potešil rodičov, ženu nie

Má zomrieť, alebo ho treba umelo udržiavať pri živote? Manželka mu želá takzvanú milosrdnú smrť, rodičia sú však proti jeho eutanázii. Francúzskom hýbe smutný osud 37-ročného Vincenta Lamberta. Od ťažkej autonehody v roku 2008 leží v nemocnici, kde je napojený na lekárske prístroje.

17.01.2014 16:00
debata

Súd vo štvrtok vyhovel rodičom. Nemocnici zakázal pristúpiť k pasívnej eutanázii. „Sudcovia počúvali štyri hodiny argumenty názorovo rozdelenej rodiny,“ poznamenal portál týždenníka Le Nouvel Observateur. „Súd rozhodol, že pokračovanie liečby nie je ani zbytočné, ani neúmerné a nemá za cieľ iba umelé udržiavanie pri živote,“ napísala agentúra AFP s tým, že Lambert má minimálne vedomie.

Advokát rodičov označil rozsudok za víťazstvo práva. „Lambertovi bol zachránený život,“ zdôraznil podľa AFP. Manželku, naopak, sklamal verdikt a určite podá odvolanie.

Téma možnej eutanázie Lamberta vznikla vlani na jar, keď sa jeho stav začal čoraz viac zhoršovať. (V súčasnosti lekári hovoria, že pacient sa nachádza v beznádejnej situácii.) Manželka bez vedomia jeho silno nábožensky založených rodičov požiadala, aby ho odpojili od prístrojov. Keď sa to dozvedeli, dôrazne sa postavili proti.

Lambertova žena tvrdí, že chce iba splniť jeho vôľu. Podľa nej ešte keď mohol komunikovať, tak si želal milosrdnú smrť. „Stále je to môj manžel a bolesť z jeho straty zostane obrovská. Nenechávam ho odísť zo sveta kvôli mne, ale kvôli nemu,“ zdôraznila v máji 2013 v rozhovore pre noviny Le Monde.

Eutanázia vo Francúzsku

  • Od roku 2005 platí zákon, ktorý umožňuje pasívnu eutanáziu. Ide o prípady, keď nevyliečiteľného pacienta môžu odpojiť od lekárskych prístrojov pod podmienkou, že táto technika mu iba umelo predlžuje život v beznádejnom sta­ve.
  • Vládnuci socialisti by chceli schváliť aktívnu eutanáziu. Znamenalo by to napríklad možnosť ukončiť život človeka chorého na rakovinu v poslednom štádiu, ktorý trpí neznesiteľnými bolesťami.
  • Väčšina obyvateľstva podľa viacerých prieskumov podporuje rozšírenie pojmu takzvanej milosrdnej smrti. Odhaduje sa, že vo Francúzsku je ročne až 3-tisíc prípadov ilegálnej eutanázie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eutanázia #Vincent Lambert