Obama: Tajné služby nebudú odpočúvať šéfov vlád spojencov

Americké tajné služby nebudú monitorovať komunikácie hláv štátov a vlád blízkych spojencov. Oznámil to americký prezident Barack Obama v očakávanom prejave o zmenách v práci špionážnych agentúr. Oznámil tiež obmedzenie programu plošného získavania dát o telefonátoch Američanov.

17.01.2014 18:39
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama.
debata (40)

Zmeny vyvrcholili odhalením skutočností bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowden o rozsahu špionážnych programov, ktoré vyvolalo pobúrenie v USA a v zahraničí. Podľa zverejnených informácií Američania nesledovali len telefonickú komunikáciu svojich občanov, ale aj rady zahraničných politikov, vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Naposledy denník Guardian napísal, že NSA denne zbiera po celom svete a uchováva okolo 200 miliónov SMS správ. Obamova reforma má upokojiť verejnú mienku a obnoviť dôveru Američanov v to, že tajné služby nezneužívajú svoje právomoci.

„Dal som spravodajským službám najavo, že ak nebude k tomu naliehavý národno bezpečnostný dôvod, nebudeme sledovať komunikáciu hláv štátov a vlád blízkych priateľov a spojencov,“ vyhlásil Obama.

Najväčšie diskusie v USA vyvolával program získavania takzvaných metadát o telefonátoch Američanov. Metadáta nezahŕňajú obsah hovorov a mená volajúcich, ale údaje o číslach, mieste, čase a dĺžke hovoru.

Obama v piatok oznámil, že tento program bude podrobený väčším reštrikciám. Aj v budúcnosti sa budú metadáta zhromažďovať, ale budú sa uchovávať mimo NSA, ako je tomu doteraz. Ako sa to konkrétne vykoná v praxi, rozhodne Kongres v spolupráci s tajnými službami. Jednou z možností je, že metadáta budú uchovávať operátori, ktorí však doteraz voči tomu vyjadrovali odpor.

V prechodnom období môže NSA analyzovať databázy metadát „len po rozhodnutí súdu, alebo v naozaj naliehavom prípade“, vyhlásil americký prezident.

Obama v prejave v budove ministerstva spravodlivosti vychádzal z odporúčaní komisie spravodajských expertov vytvorené Bielym domom. Tá mu v polovici decembra odporučila posilnenie dohľadu nad činnosťou NSA a taktiež aj zákaz skladovania dát o telefónnych hovoroch Američanov.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #NSA #USA #Barack Obama #edward snowden