Radičová v CNBC: Európa stratila smer

Európska únia stratila smer a musí sa pozmeniť, aby prežila. Vyhlásila to bývalá slovenská premiérka Iveta Radičová na americkej televíznej stanici CNBC v interview, ktorého videozáznam zverejnili v stredu na webovej stránke televízie.

17.01.2014 21:02
Iveta Radičová Foto:
Iveta Radičová.
debata (40)

Radičová uviedla, že vznik Európskej únie staval na totálnom kolapse na konci druhej svetovej vojny. „Také hodnoty ako mier, sloboda, ľudské práva, pluralita, atď. boli hlavnými spoločnými cieľmi, ale tie sme dosiahli, viac-menej. A všetky tieto práva a hodnoty v súčasnosti máme zakotvené v ústavných zákonoch na národných úrovniach,“ uviedla Radičová v relácii Worldwide Exchange na CNBC a pokračovala: „Aký je nový cieľ, aké sú nové spoločné hodnoty tohto kontinentu?“

„Ak je Európa pre občanov, potom je tu otázka, čo skutočne potrebujú, ako vytvoriť nový pocit, že žijeme v spoločnom svete a že to má zmysel,“ uviedla ďalej slovenská expremiérka.

Jej výroky odrážajú nedávne narastanie napätia medzi členskými krajinami EÚ – nielen v eurozóne zasiahnutej krízou, ale v rámci širšej 28-člennej EÚ a jej inštitúcií. Tie mnohí Európania vnímajú ako nepriehľadné a nepokladajú ich za zástancov svojich záujmov, napísal web CNBC.

Hoci niektorí proeurópski politici vyzývajú na väčšiu jednotu a integráciu a na vytvorenie „federálnej Európy“, Radičová túto myšlienku zamietla a vyhlásila, že EÚ nemá teraz inú možnosť, než prispôsobiť sa svojej vnútornej rôznorodosti. „Nie je potrebné byť rovnakí,“ povedala slovenská expremiérka z rokov 2010–2011.

Radičová uviedla, že Európa „potrebuje novú víziu a ideu, ktorú možno ponúknuť európskym občanom“. „Máme jednotný trh, máme slobodný pohyb tovaru, výrobkov a služieb – máme problémy so slobodným pohybom ľudí, otvoriť sa – ale nemáme jeden priestor, jeden ‚trh‘ pre kultúrne a spoločné hodnoty Európy,“ povedala Radičová.

„Európa maximalizuje svoju rôznorodosť v minimálnom priestore a nám ostáva jediné – podporovať túto rôznorodosť. Nie je vôľa, ani potreba byť rovnakí,“ povedala na záver Radičová.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Iveta Radičová