V Kábule útočil Taliban, zahynuli dve desiatky ľudí

Počet obetí piatkového útoku na obľúbenú libanonskú reštauráciu v diplomatickej štvrti afganskej metropoly Kábul stúpol na 21 mŕtvych.

18.01.2014 07:31 , aktualizované: 07:45
kábul, výbuch, reštaurácia Foto: ,
Policajti pomáhajú zranenému mužovi po výbuchu v reštaurácii v Kábule.
debata (3)

Informovala o tom agentúra AP s tým, že prevažnú časť zabitých tvoria cudzinci. Sú medzi nimi traja zamestnanci OSN, libanonský predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF) v Afganistane a tiež najmenej jeden Brit. K atentátu sa prihlásilo hnutie Taliban, ktorého traja bojovníci pri útoku taktiež zahynuli.

Vo vnútri reštaurácie, ktorá bola v čase večera plná klientov, sa najprv vyhodil do povetria samovražedný atentátnik. Ďalší dvaja ozbrojenci následne vošli zadným vchodom a rozpútali paľbu. Nakoniec ich zastrelila ochranka podniku, uviedol podľa agentúry AP hovorca afganského ministerstva vnútra Sádik Sádiki.

Agentúra Reuters napísala, že 13 zo 21 mŕtvych sú cudzinci. Kanadský šéf diplomacie John Baird uviedol, že jeho krajina stratila pri útoku dvoch občanov. Podľa afganských bezpečnostných zdrojov prišli o život aj Rusi a ďalší Európania. Námestník afganského ministra vnútra Ajúb Salangai oznámil, že medzi obeťami sú štyri ženy. Najmenej štyria ľudia tiež utrpeli zranenia.

Britské ministerstvo zahraničia oznámilo, že jednou z obetí je britský občan. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyhlásil, že tri obete pochádzajú z radov zamestnancov OSN. „Traja zamestnanci OSN spolu s niekoľkými členmi ďalších medzinárodných organizácií sú teraz potvrdení ako mŕtvi,“ uviedli Spojené národy vo vyhlásení.

Šéf misie OSN v Afganistane Ján Kubiš označil útok za „neprijateľný“. Hovorca americkej diplomacie Len Psakiová podotkla, že Spojené štáty odsudzujú „tento opovrhnutiahodný teroristický čin“.

Medzi zabitými boli aj ľudia z OSN a... Foto: SITA/AP, Rahmat Gul
kábul, výbuch, reštaurácia Medzi zabitými boli aj ľudia z OSN a Medzinárodného menového fondu.

Reštaurácia, ako väčšina podnikov navštevovaných zahraničnými diplomatmi, humanitárnymi pracovníkmi, novinármi a podnikateľmi vo vojnou zmietanom Afganistane, nemá žiadny vývesný štít a je prísne strážená. Hostia musia pri vstupe prejsť osobnou prehliadkou.

Taliban sa k atentátu prihlásil prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida. „Podnikli sme útok na hotel, kde cudzí okupanti chodia večerať,“ vyhlásil Mudžáhid s tým, že k terčom útoku patrili „vysoko postavení nemeckí činitelia“. Nemecké ministerstvo zahraničia správy o možných nemeckých obetiach útoku preveruje.

Atentát pripomenul, že hoci násilnosti v Kábule v posledných mesiacoch poklesli, povstalci sú schopní útočiť aj v tých najlepšie strážených oblastiach. Obavy o bezpečnosť v Afganistane silnie s blížiacimi sa aprílovými prezidentskými voľbami a plánovaným stiahnutím medzinárodných bojových jednotiek ku koncu tohto roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #OSN #Ján Kubiš