V Iráne popravili od začiatku roka už 40 ľudí

V Iráne už od začiatku tohto roka popravili štyri desiatky ľudí, 33 popráv pritom vykonali len počas uplynulého týždňa.

18.01.2014 09:32
debata (8)

Vo svojom vyhlásení to oznámila ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Celkovo 21 popráv potvrdili priamo iránske úrady, o zvyšných 19 sa organizácia dozvedela z dôveryhodných zdrojov. Väčšinu hrdelných trestov vyniesli za drogové zločiny.

„Prudký nárast počtu popráv v tomto mesiaci je v Iráne alarmujúci. Pokusy iránskych úradov zmeniť medzinárodnú povesť krajiny nemajú žiadny význam, keď v rovnakom čase zvyšujú počet popráv,“ uviedla Hassiba Hadj Sahraouiová z blízkovýchodnej sekcie Amnesty International (AI).

Ako organizácia vo svojom vyhlásení dodala, trest smrti je porušením základného ľudského práva na život a je krutým, neľudským a ponižujúcim zaobchádzaním. Teherán by mal podľa nej čo najskôr podniknúť kroky na zrušenie tohto najvyššieho trestu.

Od 9. januára bolo podľa AI popravených oveľa viac ľudí, než počas celého januára v roku 2013. Nový iránsky prezident Hasan Rúhaní po svojom zvolení sľúbil, že bude konať „umiernene“, pokiaľ ide o medzinárodné záležitosti a že tiež zmierni niektoré obmedzenia týkajúce sa občianskych slobôd a ľudských práv.

Od jeho uvedenia do úradu vlani v auguste do konca roka však bolo v krajine popravených viac ako 300 ľudí, uviedla televízna stanica Al-Džazíra s odvolaním sa na iránske stredisko monitorujúce dodržiavanie ľudských práv IHRDC.

Irán patrí spolu s Čínou, Saudskou Arábiou a USA k štátom, kde sa vykonáva najviac popráv na svete. Medzinárodné organizácie túto skutočnosť opakovane kritizujú, Teherán však tvrdí, že popravy sú zásadné pre udržanie poriadku v krajine.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #poprava #Amnesty International