Merkelová sa už podľa Obamu nemusí báť odpočúvania

Americký prezident Barack Obama ubezpečil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, že sa už nemusí obávať o dôvernosť telefonátov svojich krajanov, aspoň kým on sám bude v Bielom dome. Obe krajiny podľa Obamu spája spojenectvo a priateľstvo, ktoré nechce ničiť.

18.01.2014 20:51
Obama, Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová na archívnej fotografii s americkým prezidentom Barackom Obamom.
debata (13)

„Kým som prezidentom Spojených štátov, nemusí sa nemecká kancelárka znepokojovať,“ povedal Obama podľa agentúry AFP v rozhovore pre nemeckú televíziu ZDF. Tá má celé interview odvysielať, výňatky však zverejnila v predstihu.

Interview nadväzuje na piatkový prejav vo Washingtone, v ktorom Obama oznámil, že americké tajné služby nebudú monitorovať komunikácie hláv štátov a vlád blízkych spojencov. Ohlásil tiež obmedzenie programu plošného získavania dát o telefonátoch Američanov.

Zmeny vyvrcholili odhalením bývalého spolupracovníka Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) Edwarda Snowdena o rozsahu špionážnych programov, tie vyvolali pobúrenie v USA aj v zahraničí. Američania nesledovali len telefonickú komunikáciu svojich občanov, ale aj viacero zahraničných politikov, vrátane nemeckej kancelárky Merkelovej.

Britský denník Guardian vo štvrtok napísal, že NSA denne zbiera po celom svete a uchováva približne 200 miliónov SMS správ. Obamova reforma má upokojiť verejnú mienku a obnoviť dôveru Američanov v to, že tajné služby nezneužívajú svoje právomoci.

„Dal som spravodajským službám najavo, že ak nebude na to naliehavý národno-bezpečnostný dôvod, nebudeme sledovať komunikáciu hláv štátov a vlád blízkych priateľov a spojencov,“ vyhlásil Obama. „Ľudia po celom svete by mali vedieť, že USA nešpehujú obyčajných ľudí, ktorí neohrozujú našu národnú bezpečnosť a že berieme do úvahy ich obavy o súkromie,“ dodal.

Obamove slová vyvolali v Nemecku zmiešané reakcie. Kancelárkin hovorca v piatok privítal „skutočnosť, že ochrana údajov a práva osôb budú viac rešpektované“. Ale sobotné reakcie boli podľa AFP kritickejšie. Napríklad šéf zahraničného výboru Spolkového snemu Norbert Röttgen (CDU) odhadol, že Obamom ohlásené zmeny sú len „technické“ a „bohužiaľ“ neriešia skutočný problém, spočívajúci v rozdielnom pohľade na závažnosť otázok bezpečnosti a slobôd.

Minister spravodlivosti, sociálny demokrat Heiko Maas v Obamovom prísľube uvidel len „prvý krok“, dôveru však nebude možné obnoviť bez uzavretia dohody, ktorá by „právne záväzným spôsobom chránila údaje o všetkých občanoch“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #NSA #USA #Barack Obama #Angela Merkelová