V Jemene pri pokuse o únos zabili iránskeho diplomata

Iránsky diplomat prišiel o život v hlavnom meste Jemenu Saná, keď sa bránil ozbrojencom, ktorí sa ho pokúšali uniesť.

18.01.2014 22:24
debata

Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na iránske ministerstvo zahraničia a jemenské bezpečnostné zdroje. Hovorkyňa iránskej diplomacie uviedla, že diplomat pri strete s útočníkmi utrpel vážne zranenia, ktorým v nemocnici podľahol. Utrpel zásahy do hrude, žalúdka a ramena. Páchatelia ušli, k činu sa doteraz nikto neprihlásil.

Únosy cudzincov sú v Jemene bežné. Dopúšťajú sa ich miestne kmene v snahe vymôcť si od vlády prepustenie uväznených príbuzných, či zlepšenie verejných služieb, ale aj islamisti napojení na teroristickú sieť al-Kajdá.

Irán ako popredná šíitska mocnosť býva aj terčom konzervatívnych sunnitov. V severnom Jemene si strety prívržencov oboch vetiev islamu vyžiadali v posledných mesiacoch najmenej 210 mŕtvych. Hoci Saná vyčíta Teheránu zasahovanie do jemenských záležitostí, šéf jemenskej diplomacie Abú Bakr Abdalláh Kirby odsúdil útok ako „teroristický zločin“, ktorý mal poškodiť vzájomné vzťahy.

AP pripomenula, že iný iránsky diplomat zotrváva v Jemene v zajatí už od júlového únosu, zo spáchania ktorého úrady podozrievajú al-Kajdá.

Jemenskí únoscovia podľa agentúry AFP v sobotu pohrozili zabitím uneseného juhoafrického pedagóga, kým do troch týždňov nedostanú výkupné. Päťdesiatšesťroč­ného učiteľa Pierra Korkiea uniesli už vlani v máji aj so svojou manželkou, tú únoscovia prepustili 10. januára. Za manžela žiadajú tri milióny dolárov.

V Jemene za posledných 15 rokov uniesli stovky ľudí. Drvivá väčšina sa podľa AFP dostala na slobodu živa a zdravá.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Jemen #al-Káida