Útok na konvoj pakistanskej armády si vyžiadal 20 obetí

Najmenej 20 pakistanských vojakov prišlo o život a ďalších 30 utrpelo zranenia pri nedeľnom bombovom útoku na armádny konvoj na severozápade krajiny.

19.01.2014 09:28
debata (1)

Informovali o tom tlačové agentúry s odvolaním sa na pakistanskú rozviedku. K akcii sa prihlásila pakistanská odnož islamistického hnutia Taliban.

Útok sa odohral v meste Bannu, ležiacom neďaleko nepokojného kmeňového územia Severného Vaziristanu, kde majú svoje základne islamisti. Podľa nemenovaného vojenského predstaviteľa citovaného agentúrou Reuters sa vojaci chystali vyjsť v prenajatom civilnom vozidle z Bannu do mesta Razmak v Severnom Vaziristane.

„Zatiaľ nie je jasné, či išlo o samovražedný atentát alebo o výbuch nastraženej nálože,“ uviedol spomínaný armádny činiteľ. Agentúra AP s odvolaním sa na ďalšieho nemenovaného vojenského predstaviteľa napísala, že obete sú príslušníci polovojenského pohraničného zboru. Veľké množstvo zabitých a zranených podľa neho spôsobilo to, že nálož bola ukrytá v prenajatom automobile.

Jednotka sa vraj pripravovala vymeniť vojakov, čo sa pravidelne uskutočňuje v nedeľu ráno. K útoku sa telefonicky prihlásila pakistanská odnož Talibanu. „S božou pomocou sa hlásime k zodpovednosti za túto akciu. Armáda je naším nepriateľom. Mnoho ďalších takýchto útokov vykonáme znova,“ povedal agentúre Reuters hovorca islamistov Šahidulláh Sahid.

Pakistanský Taliban po nedávnom zvolení nového vodcu Fazlulláha pohrozil, že vystupňuje útoky na bezpečnostné zložky, pripomenula agentúra Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Pakistan