Násilné strety polície a demonštrantov v Kyjeve pokračujú aj v pondelok

V ukrajinskom Kyjeve aj v pondelok ráno už asi 12 hodín pokračujú strety medzi demonštrantami a bezpečnostnými silami, ktoré sú najhoršie od začiatku protivládnych protestov v novembri minulého roku.

19.01.2014 16:18 , aktualizované: 20.01.2014 07:15
Ukrajina, Kyjev, demonštrácie, autobus Foto: ,
Stovky radikálov útočili s palicami na policajtov. Snažili sa tiež prevracať policajné autobusy.
debata (146)

Podľa ministerstva vnútra je zranených vyše 70 policajtov, nemocničné zdroje hovoria o 24 zranených. Najmenej desať osôb zadržali. Nedeľňajšie zhromaždenie proti novým zákonom, ktoré výrazne sprísňujú pravidlá pre účastníkov demonštrácií, prilákalo do ulíc Kyjeva až 200-tisíc ľudí. Zhromaždení demonštrovali najprv pokojne, no neskôr niektorí z nich zaútočili na políciu, keď sa snažili prelomiť zábrany pred budovou parlamentu. Násilní demonštranti v maskách zapálili najmenej päť policajných autobusov a dve nákladné autá, pričom korešpondent AFP popísal nočné scény ako apokalyptické. Polícia použila vodné delá, slzotvorný plyn, ohlušujúce granáty aj gumené projektily.

Demonštrant s ukrajinskou zástavou stojí na...
Demonštrant mieri zbraňou na stlačený vzduch na...
+15Demonštranti s pripravenými zápalnými fľašami.

Spojené štáty už vyzvali „všetky strany“ na okamžité zastavenie násilia. Podobné výzvy odzneli aj od predstaviteľov ukrajinskej opozície, situácia sa však neupokojila. Zatiaľ sa nevie, kto presne za násilnosťami, ktoré sú dobre zorganizované, stojí. Ukrajinské médiá hovoria o málo známej ultrapravicovej mládežníckej skupine Pravý sektor. Počas chaosu utŕžil svoje aj líder opozície Vitaj Kličko. Bývalého boxerského šampióna podľa AFP postriekali hasiacim prístrojom. Kličko sa počas noci v záujme upokojenia situácia stretol s prezidentom Viktorom Janukovyčom, ktorý prisľúbil vytvorenie zvláštnej komisie poverenej riešením krízy.

Protestujúcich rozhorčili aj nové zákony s prísnejšími trestami proti demonštrantom, tie pred pár dňami vládna väčšina presadila v parlamente. Protivládna opozícia sa od „provokatérov“, ktorí napádali ťažkoodencov, dištancovala. Úrady však hovoria o „masových nepokojoch“.

Opozičný predák Vitalij Kličko sa snažil presvedčiť radikálov, aby s útokmi na policajtov prestali, pritom sa podľa AP tiež nevyhol napadnutiu zo strany demonštrantov. Tí pokračovali v hádzaní petárd a ďalších predmetov na policajnej ťažkoodencov, chrániacich sa so štítmi.

Kličko tiež varoval prezidenta Viktora Janukovyča, aby sa spamätal, ak nechce zdieľať „osud Nicolae Ceausesca a Muammara Kaddáfího“, zabitých diktátorov Rumunska a Líbye.

K stretom došlo približne sto metrov od kyjevského námestia Nezávislosti, kde prívrženci opozície už ôsmy víkend za sebou protestujú predovšetkým proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý podľa nich krajinu zapredal susednému Rusku.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka S hrncom na Putina.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Námestie obsadili stúpenci európskej integrácie už pred takmer dvoma mesiacmi, kedy Janukovyč odmietol podpísať s Európskou úniou dohodu o pridružení a voľnom obchode.

Opozícia odvtedy požaduje odstúpenie hlavy štátu i celej vlády a vypísanie predčasných volieb. Jeden z jej vodcov, šéf strany Udar Vitalij Kličko tiež podľa agentúry Interfax na námestí Slobody vyhlásil, že opozícia „vyhlasuje predčasné prezidentské voľby“. Zároveň poukázal na nutnosť zmeniť zloženie ústrednej volebnej komisie, aby tieto voľby boli čestné.

Opozičného lídra Vitalija Klička napadli... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Vitalij Kličko Opozičného lídra Vitalija Klička napadli protestujúci pri nedeľnej demonštrácii v Kyjeve.

Nedeľný protest je navyše prejavom odporu proti zmenám právnych noriem, ktoré prezident podpísal v piatok a ktorých cieľom je zastaviť demonštrácie a zraziť opozíciu na kolená. Doma aj v zahraničí tento legislatívny krok vyvolal veľké pobúrenie, pretože obmedzuje Ukrajincom slobodu zhromažďovania a vyjadrovania názorov.

Schválené úpravy trestného zákonníka sprísňujú tresty za formy protestov, ktorých demonštrujúci v posledných týždňoch najčastejšie využívali, napríklad pri blokovaní verejných budov, nosení masiek a prílb na demonštráciách, či nepovolené stavanie stanov na verejných miestach. Mimo zákona sú postavené aj manifestačné jazdy v kolónach viac ako piatich áut.

Množstvo protestujúcich vyjadrilo svoj ​​odpor voči uvedeným opatreniam tým, že v nedeľu prišli s kastrólmi, cedidlami alebo papierovými škatuľami na hlave či s karnevalovými maskami na tvári. Niektorí neváhali nápisom „To nie je helma“ uistiť strážcu poriadku, že svojimi bizarnými pokrývkami hlavy neporušujú zákon.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Vitalij Kličko #Kyjev #Ukrajina