EÚ zmierňuje sankcie voči Iránu, začal plniť dohody o jadre

Európska únia zmierňuje sankcie voči Iránu, rozhodli v Bruseli ministri zahraničných vecí členských krajín.

20.01.2014 11:06 , aktualizované: 16:40
Irán, urán, jadro Foto:
Iránsky výskumný jadrový reaktor
debata (1)

Urobili tak v reakcii na pondelkové kroky Teheránu, ktorý začal plniť dohody okolo svojho jadrového programu. Rozhodnutie únie prichádza po tom, čo inšpektori Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) odpojili kaskádu centrifúg v jednom z iránskych jadrových prevádzok. Teherán tak prerušil obohacovanie uránu na 20 percent, ako sa zaviazal vlani na jeseň v dohode so šiestimi svetovými mocnosťami.

Pondelkovým rozhodnutím EÚ sa zmierňujú obmedzenia na zákaz dovozu, prevozu a kúpu iránskych petrochemických výrobkov a spojených služieb, napríklad poskytovanie plavidiel pre podobné obchody. Bude možné obchodovať so zlatom a drahými kovmi s iránskou vládou, jej úrady a centrálnou bankou v Teheráne. Podľa dohody z minulého roka bol tiež desaťkrát navýšený prah pre finančné transakcie do a z Iránu. Uľahčiť by to malo najmä obchodu.

Uvoľnenie sankcií, ktoré by malo začať platiť ešte v pondelok po oficiálnom zverejnení, bude trvať pol roka. Začalo sa tak plnenie novembrovej dohody, ktorá Iránu prinesie zmiernenie medzinárodných sankcií. Teherán sa v nej zaviazal k obmedzeniu svojho jadrového programu výmenou za uvoľnenie časti sankcií.

O definitívnej dohode sa bude ešte len rokovať. Mocnosti majú podľa rozhovorov uvoľniť časť financií zmrazených v zahraničí a sprístupniť Iránu doposiaľ zakázané technológie. Šéfka diplomacie Európskej únie Catherine Ashtonová ráno oznámila, že nové kolo rozhovorov s Iránom o definitívnom urovnaní sporu by sa mohlo začať za niekoľko týždňov.

„Všetko záleží na tom, čo sa bude diať v pondelok. Dúfame, že začneme znovu konať o niekoľko týždňov,“ povedala Ashtonová novinárom v Bruseli. Ashtonová koordinuje postup šiestich krajín rokujúcich s Iránom: USA, Ruska, Francúzska, Británie, Číny a Nemecka.

Irán zastavil výrobu vysokoobohateného uránu

Sporné obohacovanie uránu na 20 percent štiepneho izotopu Irán zastavil dopoludnia miestneho času (do 9:30 SEČ). Podľa vyhlásenia šéfa Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alího Akbara Sálehího, ktoré priniesla oficiálna Tlačová agentúra islamskej republiky (IRNA), mali do uvedeného termínu odstaviť „dve kaskády v Natanze a štyri vo Fordó, čo znamená, že výroba 20-percentného uránu je prakticky zastavená“. Irán tak plní novembrovú dohodu so skupinou svetových mocností, ktorá má platiť od pondelka najbližších šesť mesiacov.

Ešte v sobotu pricestovali do krajiny jadroví inšpektori OSN, aby na obmedzovanie jadrového programu dohliadali. Hlavným predmetom dohody je práve výroba vysokoobohateného uránu vyvolávajúca obavy z využitia na zbrojné účely, ktorej sa Irán vzdá výmenou za čiastočné zrušenie sankcií zo strany Západu vrátane uvoľnenia 4,2 miliardy dolárov (3,1 mld. eur) v zmrazených aktívach.

Irán môže pokračovať v obohacovaní uránu na maximálne päť percent štiepneho izotopu, podľa Sálehího však zásoby materiálu obohateného na 20 percent vystačia „najbližšie štyri alebo päť rokov“. Islamská republika sa naďalej odmieta vzdať práva na využívanie jadrovej energie a popiera, že by sa usiloval o získanie jadrovej zbrane, ako tvrdí znepriatelený Izrael.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Irán #urán