V Kyjeve sa skončila idylka umiernenosti

Ukrajina, presnejšie Kyjev, zažíva najťažšie chvíle počas dva mesiace trvajúcich protivládnych protestov.

20.01.2014 15:31 , aktualizované: 19:41
Ukrajina, protest, demonštrant, vlajka Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (92)

Tak ako nedeľu aj začiatok týždňa charakterizovali šarvátky mladých maskovaných útočníkov blízkych nacionálnej strane Sloboda s políciou v tzv. „zákopovej vojne“.

Z priameho prenosu internetových portálov bolo vidieť, ako v susedstve kyjevského futbalového štadióna Dynamo opäť lietali kamene a fľaše so zápalnou zmesou. Policajti odpovedali ohlušujúcimi granátmi a streľbou gumovými projektilmi.

Násilné strety pokračovali v Kyjeve aj túto noc

Násilné strety medzi demonštrantami a bezpečnostnými silami pokračovali v centre ukrajinského Kyjeva aj v noci na utorok. Polícii sa podarilo rozmontovať niektoré barikády postavené protestujúcimi, ktorí naďalej hádžu kamene a zápalné fľaše na policajtov. Tí odpovedajú použitím ohlušujúcich granátov a podľa serveru Russia Today bolo počuť aj streľbu. Desiatky ľudí utrpeli v posledných dňoch zranenia a ďalšie desiatky polícia zadržala, pričom niektorých už aj obvinili z výtržníctva.

Prezident Viktor Janukovyč v pondelok varoval, že prebiehajúce zrážky medzi políciou a demonštrantami v hlavnom meste Kyjev ohrozujú „celú krajinu“. Demonštrantov zároveň vyzval na „dialóg, kompromis a pokoj“. Opozícia napriek týmto výzvam oslovila všetkých Ukrajincov, aby prišli do Kyjeva a pridali sa k protestom. Demonštrantov tiež vyzvala, aby sa vyhli konfrontáciám s bezpečnostnými silami, ktoré provokujú skupiny mladých ľudí v maskách. (Sita)

Demonštrant s ukrajinskou zástavou stojí na...
Demonštrant mieri zbraňou na stlačený vzduch na...
+15Demonštranti s pripravenými zápalnými fľašami.

„Vyše sto ľudí utrpelo zranenia. Z toho 70 policajtov,“ informovali úrady v Kyjeve. Podľa niektorých zdrojov jednému z demonštrantov museli amputovať ruku po tom, čo mu v nej vybuchol policajný ohlušujúci granát, ktorý po dopade hneď neexplodoval. Ďalší traja demonštranti prišli o oko. Zranenie, ale aj bitku pocítili po krátkom zatknutí aj novinári.

Koniec umiernenosti

„Pokojná atmosféra kyjevského Námestia nezávislosti je minulosťou,“ povedal pre Pravdu Michail Pogrebinskij, riaditeľ kyjevského Centra politického výskumu. Demonštranti na námestí sa podľa neho rozdelili na dve skupiny.

„Prvú tvoria ľudia od začiatku prichystaní na vojnu, na otvorený odpor s použitím hrubej sily. Druhú zase tvorí zvyšok demonštrantov, medzi ktorými sú aj opoziční lídri, ktorí nepodporujú radikálne riešenie,“ dodáva politológ. Pogrebinskij je presvedčený, že radikálna pravica čakala len na vhodnú príležitosť, ktorou sa napokon stalo prijatie kontroverzných zákonov zo 16. januára. Viacerí pozorovatelia sa však zhodujú na tom, že ak by sa aj spomínaný dôvod nenašiel, besnenie mladých radikálov by aj tak prepuklo.

Sú totiž presvedčení, že viac ako dvojmesačný protest v centre Kyjeva nič nepriniesol a dostal sa do slepej uličky. A tak podľa nich sú iba dve možnosti: buď sa ľudia na námestí rozídu, alebo sa začne revolúcia. V tejto súvislosti však existujú pochybnosti o tom, že sa radikálnej pravici podarí dostať do revolučného varu celú krajinu.

Opoziční lídri stratili dôveru

O delení na radikálnych, radikálnejších a najradikálnejších hovorí aj nedeľňajšie vypískanie opozičných lídrov. Práve už dva dni trvajúca zákopová vojna dokumentuje podľa mnohých stratu dôvery v opozíciu. „Jej lídrov nebolo vidieť na barikádach bojovať za záujmy ľudí. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že ľudia potom sami od seba začnú plniť úlohy politikov. Výsledkom bude, že politika sa udomácni v uliciach, ako sme to videli v nedeľu a pondelok,“ povedal novinám Segodňa politológ Kosť Bondarenko. Aj on sa dnes prikláňa k jedinému rozumnému východisku zo situácie – k rokovaniu moci s opozíciou.

Schyľovalo sa k nemu v pondelok. Prezident Viktor Janukovyč totiž oznámil zloženie komisie, ktorá má vyriešiť politickú krízu. Sám však nemá v pláne zasadnúť za rokovací stôl. Pritom práve jeho prítomnosť je hlavnou podmienkou opozičných lídrov, pretože je vraj „zodpovedný za násilný postup proti demonštrantom“. „Ak Janukovyč odmietne, rozhovory nemajú zmysel,“ vyhlásil v pondelok Vitalij Kličko, šéf opozičnej strany UDAR.

Podľa politológa Bondarenka ak rozhovory aj skončia v slepej uličke, pre prezidenta Janukovyča to bude príležitosť ukázať ochotu využiť všetok právny potenciál. „Ak dialóg skrachuje, bude mať právo použiť silu. Ale nepredbiehajme,“ upozornil Bondarenko.

Berkut môže použiť zbrane

V prípade neúspešného pokusu dostať za rokovací stôl obe strany, ako to napokon navrhujú EÚ aj USA, hrozí podľa pozorovateľov ďalší rast napätia. Agentúra UNIAN už informovala, že minister vnútra Vitalij Zacharčenko povolil špeciálnej jednotke Berkut použiť v prípade nutnosti nielen fyzickú silu, ale aj zbrane.

V pondelok rokovali o situácii aj šéfovia diplomacií EÚ, ktorí vyzvali Kyjev, aby zákony prijaté 16. januára dal do súladu s európskymi a medzinárodnými záväzkami. Ide hlavne o slobodu zhromažďovania a slova. Agentúra ČTK citovala slovenského šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, podľa ktorého sa na rokovaní hovorilo aj o možnosti uplatnenia sankcií proti jednotlivcom „za konkrétne aktivity porušujúce ľudské práva a demokratické hodnoty“. V záverečnom dokumente sa však spomínaný krok neobjavil.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina