Babiš končí vo vedení Agrofertu. Napísal si výpoveď

Šéf českej koaličnej strany ANO a budúci minister financií Andrej Babiš končí vo vedení svojej firmy Agrofert. Majiteľom koncernu ale zostáva. Miliardár zostane už len na čele charitatívnej nadácie skupiny.

20.01.2014 17:37
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (4)

Informoval o tom na svojom blogu, na ktorý sa odvolal portál IDnes.cz. Babiš si sám napísal výpoveď, aby nebol ako budúci šéf ministerstva financií v konflikte záujmov. Na blogu zverejnil svoje pocity z nezvyčajného ukončenia práce.

„V pondelok 20. januára som si sám podpísal výpoveď, čo bol zvláštny pocit. Moje meno musí zmiznúť zo všemožných registrov, zbavujem sa podpisových práv, členstva v predstavenstvách a dozorných radách,“ uviedol vlastník skupiny Agrofert.

Jednu funkciu si však chce zachovať a to členstvo v dozornej rade Nadácie Agrofert, tá prispieva na charitatívne projekty. „To mi snáď už nikto ako konflikt záujmov vyčítať nebude,“ dodal na blogu. „Zákon o konflikte záujmov prikazuje odísť z vedenia firiem do tridsiatich dní po prijatí verejnej funkcie, pán Babiš tak urobil v predstihu,“ uviedol hovorca Agrofertu Karel Hanzelka.

Dozorná rada koncernu si zvolí nového šéfa predstavenstva 23. januára. Podľa predchádzajúcich Babišových vyjadrení by sa mal vedenia ujať Zbyněk Grus, ten v súčasnosti šéfuje chemičke Deza.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Agrofert