Ak politici niečo nevymyslia, Ukrajine hrozí výbuch, varuje politológ

Radikalizácia protivládneho odporu je výsledkom únavy Ukrajincov z politikov, myslí si šéf kyjevského Ústavu globálnych stratégií Vadim Karasiov. "Vládna moc nemieni ustúpiť. Opozícia ju k tomu nevie prinútiť. A mnohé horúce hlavy si povedali: Ak to nevyriešia politici, vyriešime to sami," poznamenal pre Pravdu.

21.01.2014 08:45
debata (40)
Vadim Karasiov
Vadim Karasiov, ukrajina, kyjev Vadim Karasiov

Čo sa stalo, že prevažne pokojné demonštrácie od nedele prerástli do pouličných zrážok?
Protesty vyšli spod kontroly politikov. Opozícii sa vývoj vymkol z rúk. Ľudia sa zradikalizovali. Chcú vidieť výsledok: Alebo vyhrať, alebo prehrať. Rozhodli sa pre vabank.

Došla ľuďom trpezlivosť?
Už dva mesiace postávajú na námestiach a hovoria, že už dlhšie nemôžu. Koľko sa dá chodiť do ulíc bez vidiny výsledku? Vládna moc nemieni ustúpiť. Opozícia ju k tomu nevie prinútiť. A mnohé horúce hlavy si povedali: „Ak to nevyriešia politici, vyriešime to sami. Buď ich porazíme, alebo oni nás. Len nech sa to už pohne z mŕtveho bodu.“

Je to predzvesť revolúcie?
Revolúcia to ešte nie je, skôr vzbura zúfalcov.

Kto sú tí zúfalci, čo pri štadióne Dynama hádžu kamene a zápalné fľaše do poriadkových síl?
Je tam veľa horlivých národovcov zo západnej Ukrajiny, ale sú tam aj Kyjevčania a dokonca aj ruskojazyční protestujúci z východu krajiny. Spája ich nespokojnosť so situáciou a túžba po okamžitých zmenách. Tam už nejde ani o Európu, ani o colnú úniu s Ruskom. Ľudia chcú jednoducho žiť lepšie.

Mohli byť v dave radikálov zamiešaní aj provokatéri z vládnej strany?
V tej mase môžu byť hocijakí provokatéri, ktorí chcú bleskovo skoncovať so zdĺhavým stavom neistoty.

Čo v tejto situácii môže spraviť opozícia? Ešte má možnosť vziať vývoj pod svoju kontrolu?
Má, ak dosiahne nejaký ústupok od vlády. Ale ak ho nedosiahne, stratí aj posledné zvyšky autority u ľudí.

To, či niečo dosiahne, v značnej miere závisí od prezidenta Viktora Janukovyča, či nie?
Samozrejme, že áno. Opozícia sa na neho bude snažiť vyvíjať nátlak, aby neprišla o všetok dosah na protestné hnutie. Záleží na Janukovyčovi, ako sa rozhodne. Tomu na jednej strane môže vyhovovať, ak sa protestné hnutie diskredituje prejavmi násilia. Na druhej strane, ak sa opozícia úplne znemožní, potom sa prezident nebude mať s kým dohodnúť. Zostane priestor iba na silu: kamene, zápalné fľaše, plastové projektily, vodné delá a slzotvorný plyn.

Kde spravila opozícia chybu?
Predovšetkým v tom, že sa nedokázala zhodnúť na spoločnom lídrovi. V nedeľu mnohotisícový dav vyzýval Vitalija Klička nech prijme rolu vodcu. Ale šampión v boxe na to sám nie je pripravený. Ľudia totiž nevolajú po politickom lídrovi, ale vojvodcovi, ktorý by „stádo“ mohol viesť do útoku. A takého vodcu niet. Opoziční politici si zvykli fungovať v rámci legálnej politiky. Ťažko od nich očakávať, aby sa postavili do čela radikálnej vlny a išli silou dobýjať sídlo vlády či parlamentu. Teraz je však čas pouličnej politiky s dopytom po ráznom vodcovi.

Bolo to od Klička naivné, keď sa v nedeľu pokúsil zastaviť násilie medzi demonštrantmi a políciou?
Asi áno, a radikáli mu to dali najavo, keď ho postriekali hasiacim prístrojom. Ale on aspoň niečo spravil. Vyšiel medzi ľudí, doprostred diania. Ostatní len bezradne sledovali, ako protestujúci zo zhromaždenia odchádzajú, aby zaútočili na sídlo vlády a parlamentu.

Kličko v nedeľu nadviazal dialóg s prezidentom…
Aj to bol správny ťah. Zavolal Janukovyčovi a stretol sa s ním. Ľuďom to aspoň ponechalo štipku nádeje, že sa ešte stále dá situácia riešiť cestou dialógu. Inak sa vývoj môže skĺznuť ku krvavému konfliktu.

Myslíte si, že Janukovyč sa môže dohodnúť s Kličkom?
Ťažko možno od prezidenta očakávať, že by riešenie hľadal výhradne s Kličkom, lebo potom by z neho spravil jediného lídra opozície. Načo by mu bol taký silný konkurent? Ale viem si predstaviť, že s viacerými opozičnými politikmi sa môže pokúsiť nájsť kompromis.

Ukrajinská ombudsmanka za katalyzátor násilných protestov označila drakonické „protiextrémis­tické“ zákony, ktoré koncom minulého týždňa presadila Janukovyčova strana. Tiež si to myslíte?
Nepochybne to proces radikalizácie urýchlilo. Radikálni aktivisti totiž pochopili, že teraz ich všetkých polapajú a posadia za mreže. Zrazu nemali čo stratiť. A tak si povedali, že ak ich majú zavrieť, tak radšej na barikádach.

Môže ešte Janukovyč stiahnuť tzv. protiextrémistické zákony, ktoré podľa viacerých pozorovateľov otvárajú Ukrajine cestu k diktatúre bieloruského typu?
Práve to by mohla byť téma rokovaní. Do skupiny vyjednávačov Janukovyč nominoval svojich dvoch hlavných právnych expertov a tí môžu dostať mandát na to, aby hľadali spôsob, ako sporné zákony zmeniť či neuplatňovať.

Ak sa bude odpor ďalej radikalizovať, treba rátať s vyhlásením výnimočného stavu?
Nemyslím si to. Čo by ním Janukovyč získal? Zrušil by ním míting? A ako? Poslal by na ľudí armádu? Ukrajina nie je Egypt, kde môže armáda nastoliť poriadok. Vyhlásením výnimočného stavu by prezident len definitívne zmobilizoval odporcov vlády.

Aký ďalší vývoj očakávate?
Isté je len jedno: ľudia z ulice neodídu. Všetko ostatné je otvorené. Teraz musia niečo podniknúť politici, lebo inak v krajine nastane výbuch.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Kyjev #Vadim Karasiov #Ukrajina