Začína sa konferencia o Sýrii, objavili sa dôkazy o brutalite Asadovho režimu

Vo švajčiarskom Montreux sa v stredu začne mierová konferencia o Sýrii. Prvého dňa rokovania sa zúčastnia zástupcovia 40 krajín a na ne potom v piatok nadviaže stretnutie, ktoré sa bude konať v Ženeve.

21.01.2014 10:33 , aktualizované: 16:51
Irak, Sýria, utečenci, Pan Ki-mun Foto:
Generálny sekretár OSN Pan Ki-mun navštívil 14. januára 2014 sýrsky utečenecký tábor v meste Irbil 350 km severne od irackej metropoly Bagdad.
debata (52)

Toho sa majú vôbec po prvýkrát zúčastniť zástupcovia strán bojujúcich v Sýrii, teda vlády a opozície. Konferenciu nazvanú Ženeva 2 zvolala OSN ako už druhé stretnutie tohto druhu. To predchádzajúce, Ženeva 1, sa konalo v roku 2012.

Na jeho závery majú nadviazať terajšie rokovania, ktoré majú pomôcť ukončiť takmer trojročné násilie, ktoré pripravilo o život vyše 100-tisíc ľudí. Účastníci predvlaňajšej konferencie sa zhodli, že najlepšou cestou k tomu je ustanoviť prechodnú vládu zloženú zo zástupcov všetkých spoločenských skupín, dohodnúť sa na prímerí a vytvoriť koridory pre humanitárnu pomoc civilistom.

Sýrčan plače nad mŕtvym synom, zabitým sýrskou...
Na snímke z októbra 2012 vojak zo sýrskej...
+8Na snímke z júna 2011 vojaci zo sýrskej armády...

Tieto ciele sa zdajú byť aj tento rok príliš ambiciózne a podľa mnohých analytikov bude úspech už to, že sa podarí dostať do jednej miestnosti zástupcu vlády a jej oponentov.

USA s Ruskom, teda štáty, ktoré stoja každý za opačnou stranou konfliktu, sa už vlani na jar zhodli na tom, že v ženevských mierových rokovaniach je potrebné pokračovať. Príprava konferencie bola ale mimoriadne zložitá a termín mnohokrát odsunutý. Ten januárový sa zdal už realistický, ale až do víkendu nebolo jasné, či sýrska opozícia do Švajčiarska vôbec pôjde. Koalícia zastrešujúca exilové opozičné organizácie sa na tom nakoniec zhodla, avšak jej nedôvera k Damasku je stále mimoriadne vysoká. Jedna z jej najvýznamnejších zložiek – Sýrska národná rada – radšej z koalície vystúpila, než aby sa podriadila spoločnému rozhodnutiu.

Damask s účasťou na ženevskom rokovaní problém nemá, ale ako povedal v nedeľňajšom rozhovore prezident Bašár Asad, opozícia pre neho nie je žiadny partner, pretože sú to vraj teroristi. Zatiaľ čo podľa predstáv USA a tiež Ruska by sa malo vo Švajčiarsku hovoriť o budúcom usporiadaní Sýrie, Damask považuje za hlavnú tému boj proti terorizmu. Asad počíta s tým, že to bude ešte dlhý boj.

Dôvodom neochoty opozície ísť do Ženevy boli spory týkajúce sa Asada. Opozícia ho nechce v žiadnej budúcej, ani v prechodnej vláde. Asad však cez víkend naznačil, že bude kandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách. To, že by mohol moc odovzdať niekomu z opozície ešte predtým, vylúčil. Môže sa oprieť o silnú podporu Ruska, ktoré dlhodobo tvrdí, že o tom, kto bude Sýrii vládnuť, rozhodnú voliči.

USA stojace za sýrskou opozíciou sa odvolávajú na dohodu z roku 2012, ktorá predpokladá, že na zložení prechodnej vlády sa dohovoria obe strany konfliktu. Z toho podľa Američanov vyplýva, že Asad vo vláde vzhľadom k očakávanému odporu opozície nebude.

Veľkou komplikáciou príprav ženevskej konferencie bol zoznam účastníkov. Mimoriadnu nevôľu medzi oponentmi sýrskeho režimu vzbudzovali plány prizvať aj Irán, čo generálny tajomník Pan Ki-mun na poslednú chvíľu v nedeľu aj urobil. Zboril tým prácne získaný súhlas opozície prísť do Švajčiarska, a nakoniec pozvánku stiahol. Oficiálne preto, že Irán odmietol verejne uznať závery prvého ženevského stretnutia. Opozícia odmieta sedieť s Iráncami pri jednom stole, pretože Teherán pomáha Asadovi vojensky a podľa opozície sa Iránci podieľajú na zabíjaní v Sýrii.

V stredu budú v Montreux rokovať ministri zahraničia za Pan Ki-munovho predsedníctva. Vystúpiť majú šéfovia diplomacií USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov a desiatka ich kolegov. Rozhovory medzi zástupcami Damasku a opozície majú začať v piatok v ženevskom Paláci národov.

Sýrskej delegácii na ceste do Ženevy odmietli dať palivo

Lietadlo so sýrskou delegáciou mieriace na konferenciu do Švajčiarska uviazlo pri medzipristátí na päť hodín v Aténach, kde mu dlho nechceli doplniť palivo. Grécka diplomacia uviedla, že problémom bola len formalita a že lietadlo dostalo povolenie odletieť. Stroj sa tak nakoniec opäť vydal na cestu.

Podľa sýrskej štátnej televízie mala posádka súhlas použiť grécky letecký priestor a pristáť v Aténach pre dotankovanie. Príslušná technická služba to ale niekoľko hodín odmietala urobiť s odôvodnením, že sa na Sýriu vzťahuje medzinárodné embargo. Podľa AFP zdržala podľa gréckych zdrojov lietadlo aj jeho inšpekcia práve kvôli sankciám.

Hovorca gréckeho ministerstva zahraničia vyhlásil, že určité meškanie spôsobili len formality a že lietadlo dostalo povolenie odletieť. „Všetko je v poriadku, dostali povolenie odštartovať,“ povedal. Hovorca nehovoril o tankovaní, ale o krátkom zdržaní lietadla v Aténach.

Asadov režim mučí aj zabíja zajatcov, tvrdia dôkazy expertov

Tím medzinárodne uznávaných prokurátorov a súdnych znalcov našiel priame dôkazy „systematického mučenia a zabíjania“ páchaného sýrskym režimom prezidenta Bašára Asada. O podrobnosti svojho skúmania sa podelili s americkou CNN a britským denníkom The Guardian. Ich správa je založená na analýzach tisícoviek fotografií mŕtvych tiel ľudí, ktorí zomreli v sýrskych väzniciach.

„Sú to nezvratné dôkazy,“ uviedol Američan David Crane, jeden z autorov správy. Ako dodal, každý prokurátor by tento druh dôkazov, ktoré ukazujú vraždiacu mašinériu režime, uvítal. Crane bol prvým hlavným prokurátorom medzinárodného vojnového tribunálu v Sierre Leone, na svojom konte má okrem iného obžalovania bývalého libérijského prezidenta Charlesa Taylora z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Tím, ktorý za správou stojí, tvorili okrem právnych expertov i forenzný patológ či antropológ. Na mŕtvych na fotografiách, ktoré mali k dispozícii, sú podľa nich jasne vidieť známky hladovania, brutálneho bitia, škrtenia a iných foriem mučenia a zabíjania. Väčšina z obetí boli muži vo veku 20 až 40 rokov.

Ďalší z autorov správy, známy britský právnik Sir Desmond de Silva, ktorý tiež býval prokurátorom na tribunále pre Sierru Leone, prirovnal snímky k fotografiám tých, ktorí prežili holokaust. „Vychudnuté telá boli výsledkom hladovania ako mučiacej metódy. Pripomína mi to zábery tých, ktorých našli nažive v nacistických vyhladzovacích táboroch po druhej svetovej vojne,“ uviedol de Silva pre CNN. „Tento dôkaz môže podporiť obvinenia zo zločinov proti ľudskosti, bez akýchkoľvek pochýb,“ dodal. Avšak ako doplnil, oni sú len autori správy, ktorí predkladajú určité dôkazy, a je na iných, aby urobili rozhodnutie. Tretím medzinárodným expertom, ktorý sa na výskume podieľal, bol Sir Geoffrey Nice, bývalý hlavný prokurátor v procese s juhoslovanským exprezidentom Slobodanom Miloševičom pred Medzinárodným tribunálom pre bývalú Juhosláviu.

Medzinárodní experti získali fotografie od sýrskeho dezertéra označovaného len ako Caesar. Ten im poskytol okolo 27-tisíc snímok, ktoré prepašoval z krajiny. Muž vraj pôvodne pracoval ako fotograf vojenskej polície a mal na starosti dokumentovať „zabitých väzňov“. Fotografoval vraj až 50 tiel denne. Fakt, že všetky telá boli fotografované, podľa autorov správy naznačuje, že „zabíjanie bolo systematické a nariaďované zhora“.

Sýria nespadá pod jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu. Súd by tak mohol tieto zločiny začať posudzovať jedine v prípade, že by mu to nariadila Bezpečnostná rada. Avšak vzhľadom na to, že jedným zo stálych členov Bezpečnostnej rady je aj veľký Asadov stúpenec Rusko, je jasné, že by akýkoľvek podobný pokus Moskva vetovala. To si uvedomujú aj autori správy, avšak nestrácajú nádej. „Všetko, čo môžeme urobiť, je pripraviť muníciu do pištole. Bude potom na ostatných, aby zamierili a stlačili spúšť,“ uzavrel Sir Desmond de Silva.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #mučenie #Ženeva #zajatci