Grónsko chce byť nezávislé, vyhlásila jeho premiérka

Grónska premiérka Aleqa Hammondová v utorok povedala, že je prirodzené, že Grónsko, autonómna oblasť Dánska, chce byť nezávislé.

21.01.2014 15:40
debata

„Naša cesta k nezávislosti je prirodzená pre ľudí, ktorí boli predtým kolonizovaní,“ povedala Hammondová v Osle. „Chcem, aby malo Grónsko udržateľnú ekonomiku založenú na vlastných zdrojoch s vyšším stupňom integrácie do svetovej ekonomiky,“ dodala. Hammondová označila nezávislosť Grónska za „dlhotrvajúci“ politický cieľ, keďže dánske subvencie podporujú 50 percent grónskej ekonomiky.

Grónski sociálnodemokra­tickí politici podporujúci nezávislosť krajiny vyhrali voľby v marci 2013 vďaka prísľubu, že rozvinú ťažobný priemysel. Grónsko dúfa, že k osamostatneniu mu dopomôžu bohaté nerastné zdroje vrátane uránu a ropy. Hammondová však prisľúbila, že hospodársky rozvoj sa nebude konať na úkor životného prostredia.

Grónsko sa stalo v roku 1973 ako súčasť Dánska aj členom Európskej únie. V referende v roku 1982 však občania rozhodli o vystúpení z európskeho bloku, čo sa stalo od roku 1985. Obyvatelia Grónska sú však vďaka dánskemu občianstvu aj naďalej občanmi EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #grónsko #Alega Hammondová