Obama a Putin hovorili o olympiáde, Sýrii aj Iráne

Americký prezident Barack Obama a jeho ruský partner Vladimir Putin v utorok večer telefonicky preberali dôležité témy súčasného diania vrátane bezpečnosti nadchádzajúcich zimných olympijských hier v Soči.

22.01.2014 08:30
Obama, Putin Foto: ,
Americký prezident Barack Obama (vľavo) s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na archívnej snímke.
debata (1)

Severokaukazskí extrémisti opakovane pohrozili útokmi proti účastníkom olympiády a Rusko už prijalo mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Armáda Spojených štátov je v prípade potreby ochotná pomôcť Rusku pri ochrane hier a Moskve môže poskytnúť vzdušné aj námorné prostriedky vrátane dvoch vojenských lodí nachádzajúcich sa v Čiernom mori.

Dôležitou témou rozhovoru medzi Putinom a Obamom bola i nadchádzajúca mierová konferencia o Sýrii, ktorú od stredy zorganizovali USA a Rusko v spolupráci s OSN. Jej cieľom je ukončenie skoro trojročného krvavého konfliktu. Hovorili aj o likvidácii sýrskych chemických zbraní, ktoré budú zničené na americkej lodi v Atlantickom oceáne. Obaja lídri sa nevyhli ani otázke iránskeho jadrového programu. Teherán totiž začal v pondelok implementovať dohodu o obmedzení jeho jadrových aktivít výmenou za zmiernenie medzinárodných sankcií.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Soči #Vladimir Putin #zimné olympijské hry