Rokovanie o Sýrii sa skončilo, opozícia chce vyšetriť údajné mučenie

Prvá časť medzinárodnej konferencie o Sýrii sprevádzaná ostrými výrokmi sýrskych a zahraničných delegátov skončila.

22.01.2014 12:27 , aktualizované: 18:14
Sýria, mierové rozhovory Foto: ,
Členky hnutia Codepink - ženy za mier prišli do Montreux, kde sa koná medzinárodná schôdzka o Sýrii s požiadavkou, aby bolo v Sýrii nastolené prímerie a aby sa zastavilo krviprelievanie v občianskej vojne.
debata (11)

Moderátor stretnutia, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v stredu na záver rokovaní vyzval zástupcov sýrskeho režimu aj opozície, aby pracovali na nájdení riešenia situácie v krajine. Na konferencii vo švajčiarskom Montreux majú v piatok nadviazať rozhovory medzi oboma znepriatelenými stranami v Ženeve.

Účastníci konferencie jeden po druhom vystúpili so svojimi prejavmi, každý ale len zopakoval svoj ​​doterajší postoj. Najčastejšou témou bolo zotrvanie alebo odchod sýrskeho prezidenta Bašára Asada a zostavenie dočasnej vlády. Američania a sýrska opozícia uviedli, že Asad stratil svoju legitimitu a musí odísť. Zástupca opozície Ahmad Džarba prezidenta obvinil z vojnových zločinov a dokazoval to správou o údajnom mučení v sýrskych väzniciach, ktorá bola zverejnená tento týždeň. Sýrske ministerstvo spravodlivosti v stredu fotografie, ktorými správa mučenie dokladá, označilo za podvrh.

Vo svojej záverečnej reči potom Džarba uviedol, že opozícia žiada, aby všetko vyšetrili medzinárodní experti. „Požadujeme vytvorenie medzinárodnej vyšetrovacej komisie, ktorá by navštívila väznice režimu, kde dochádza k mučeniu a zabíjaniu,“ uviedol opozičný vodca. Podľa správy bolo v sýrskych väzniciach zabitých či umučených na 11-tisíc ľudí.

Cieľom stretnutia je hľadať cestu k politickému riešeniu sýrskej vojny, ktorá má na konte vyše 100-tisíc mŕtvych a milióny utečencov.

Rokovanie začal generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Zdôraznil, že konferencia bola usporiadaná pre Sýrčanov, a vyzval ich zástupcov, aby túto „veľkú príležitosť“ využili. „Po takmer troch ťažkých rokoch konfliktu a utrpenia je tu dnes deň nádeje,“ povedal Pan Ki-mun. S vyhlásením potom vystúpili ministri zahraničia Ruska, USA a Sýrie – Sergej Lavrov, John Kerry a Valíd Mualim.

Kerry aj Lavrov zdôrazňovali, že rokovania nebudú rýchle ani jednoduché. Kerry očakáva, že budú ťažké a komplikované, ale povedal aj to, že žiadna iná cesta k riešeniu konfliktu nie je. Jasne tiež povedal, že pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada nebude miesto v prechodnej sýrskej vláde, na ktorej by sa mali účastníci konfliktu dohodnúť.

Lavrov vyzval, aby zahraniční hráči nezasahovalo do sýrskeho dialógu. Za cieľ konferencie označil ukončenie tragického konfliktu a zabránenie jeho šírenia do celej oblasti.

Mualim vyhlásil , že Sýria bude robiť všetko pre svoju obranu, a to spôsobom, ktorý považuje za správny. O boji proti opozícii hovoril ako o boji proti teroristom a veľa času venoval popisu utrpenia sýrskych civilistov.

Medzi 31 štátmi, ktoré sa zúčastňujú na rokovaniach, sú krajiny západnej Európy i Severnej Ameriky, z Ázie potom Čína, India a Japonsko a ďalej väčšina blízkovýchodných krajín okrem Izraela a Jemenu. Z Afriky sú v Montreux zástupcovia Egypta, Alžírska, Maroka a Juhoafrickej republiky. Chýba významný spojenec Damasku Irán, ktorý síce pozvánku dostal na poslednú chvíľu, avšak pre odpor sýrskej opozície nakoniec bolo pozvanie zrušené. Z organizácií sú na konferencii OSN, Európska únia, Liga arabských štátov a Organizácia islamskej spolupráce.

Podľa francúzskeho denníka Le Figaro majú obe strany, teda sýrska vládna delegácia aj zástupcovia opozície, ktorú vedie šéf exilovej koalície Ahmad Džarba, už pripravené záverečné vyhlásenia. Obhajuje v nich vraj svoje doterajšie postoje – opozícia odmieta politickú budúcnosť s vražedným režimom, ako hovorí, a Damask zase v opozícii vidí „teroristov ovládaných z cudziny“.

Konferencia má po stredajšom stretnutí v Montreux pokračovať v piatok v Ženeve. Prvýkrát sa o Sýrii rokovalo v Ženeve v roku 2012.

Na snímkach sú vraj „zahraniční teroristi“

Sýrske ministerstvo spravodlivosti v stredu označilo správu o údajnom mučení v sýrskych väzniciach za spolitizovanú. Fotografie , ktorými správa mučenie dokladá, sú podľa neho podvrh.

Na konferencii o Sýrii niektoré z nich ukázal Ahmad Džarba, ktorý vedie delegáciu sýrskej exilovej opozície. Správu nechal vypracovať Katar, ktorý od začiatku konfliktu stojí na strane sýrskej opozície.

Sýrčan plače nad mŕtvym synom, zabitým sýrskou...
Na snímke z októbra 2012 vojak zo sýrskej...
+8Na snímke z júna 2011 vojaci zo sýrskej armády...

„Ktokoľvek, kto pracuje v oblasti trestného vyšetrovania, povie, že tie fotografie sú podvrh a nemajú so sýrskymi väznicami nič spoločné,“ uvádza sa podľa agentúry AFP vo vyhlásení sýrskeho ministerstva spravodlivosti. Na snímkach sú vraj aj „zahraniční teroristi“, ktorí prišli o život v bojoch proti sýrskej armáde, alebo ľudia umučení „ozbrojenými teroristami“, čo je vládny termín pre opozíciu. „Sýrske väznice spĺňajú medzinárodné normy na najvyššej úrovni, správa sa snaží podkopať úsilie o obnovu mieru v Sýrii,“ uvádza sa ďalej v dokumente ministerstva.

O mučení vo väzniciach svedčia však mnohé predchádzajúce výpovede ľudí, ktorým sa podarilo dostať na slobodu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #občianska vojna #Ženeva #Bašár al-Asad