Strety v Kyjeve si vyžiadali 300 zranených, počty obetí sa líšia

Strety radikálnych účastníkov protivládnych protestov v Kyjeve si údajne už vyžiadali päť mŕtvych a 300 zranených. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na údaje zdravotníckeho strediska opozície. Oficiálne táto informácia zatiaľ potvrdená nebola. Neskoro večer sa objavili informácie z protivládneho tábora, ktoré hovorili až o siedmich obetiach.

22.01.2014 16:17 , aktualizované: 20:10
Ukrajina, Kyjev, polícia, demonštranti Foto: ,
Medzi demonštrantmi a polícou prebiehajú tvrdé strety, nechýbajú ani zbrane.
debata (139)

Podobné údaje priniesol s odvolaním sa na lekára denník Ukrajinská pravda. Podľa jeho zdrojov štyria z piatich mŕtvych boli evidentne zabití streľbou. Guľky ich zasiahli do hrude, do krku a do hlavy. Piatou obeťou je podľa AFP jeden z mužov, ktorý spadol z tribúny štadióna futbalového klubu Dynamo. Podľa iného zdroja však mladík prežil. Hlavný lekár centrálnej kyjevskej kliniky Mykola Domino dementoval predchádzajúce správy, že muž pri páde zomrel. Je údajne v uspokojivom stave a dokonca chodí.

„V tejto chvíli sme napočítali päť mŕtvych. A okolo 300 osôb bolo v stredu od polnoci zranených,“ citovala AFP koordinátora opozičného zdravotného strediska Oleh Musy.

Janukovyč sa stretol s opozíciou, Kličko ho dôrazne varoval

Vodcovia ukrajinskej opozície sa v stredu prvýkrát od zostrenia politickej krízy zišli s prezidentom Viktorom Janukovyčom. Schôdzka Vitalija Klička, Arsenija Jaceňuka a Oleha Ťahnyboka s prezidentom sa začala o 12:45 SEČ. Oznámila to agentúra Unian s odvolaním sa na správy z opozičných zdrojov.

Polícia zasahuje proti demonštrantovi, ktorý má...
Medzi demonštrantmi a polícou prebiehajú tvrdé...
+12Jedna z demonštrantiek "ide na to" inak ako silou.

Ani jedna strana po skončení o obsahu a výsledku rozhovoru nič neoznámila. Trojica opozičných predákov podľa agentúr miesto rokovania opustila, bez toho, aby čokoľvek oznámila čakajúcim novinárom. Poznamenala len, že všetko sa povie na zhromaždení demonštrantov.

Podľa Klička Janukovyč len nezáväzne pripustil, že možno diskutovať o demisii vlády, ale nechal to na ďalšiu schôdzku, ktorá by sa mala konať vo štvrtok.

Živý prenos z Kyjeva

Vitalij Kličko na Námestí slobody oznámil desiatkam tisícom zhromaždených stúpencov opozície, že Janukovyč neodpovedal na otázku ohľadom vypísania predčasných volieb. „Pán prezident, vy máte možnosť o tom rozhodnúť. Predčasné voľby zmenia situáciu bez preliatia krvi. My budeme robiť všetko pre to, aby sme to dosiahli. Počúvajte ľudí. Neignorujte ich,“ vyhlásil podľa denníka Ukrajinská pravda predseda strany Udar.

„Ak nebudete ľudí počúvať, urobia všetko, aby ste ich počul,“ upozornil tiež Kličko na možnosť ďalšieho zhoršovania situácie. A hneď dodal varovanie: „Ak prezident vo štvrtok na schôdzku nepríde, prejdeme do ofenzívy. Iná cesta nie je.“

Voľby do 450-člennej Najvyššej rady sa naposledy konali v októbri 2012 a zvíťazila v nich presvedčivo Janukovyčova Strana regiónov. Získala 187 kresiel a vládne s podporou komunistov a spriatelených nezávislých poslancov. Z opozičných formácií bola najúspešnejšia koalícia Vlasť v čele s blokom Julie Tymošenkovej, ktorá má 102 mandátov.

Strohá informácia o zakončení schôdzky označenej ako „prvá etapa rokovaní prezidenta s vodcami opozičných parlamentných skupín“ sa objavila na internetovej stránke ukrajinského prezidenta. Obsahovala len oznámenie, že rokovanie trvalo vyše troch hodín, a zoznam jej účastníkov. Bol medzi nimi aj neobľúbený šéf Bezpečnostnej rady Andrij Kljujev, ktorého Janukovyč menoval do osobitnej protikrízovej ​​komisie, ale opozícia s ňou kvôli tomu odmietla konať.

Stretnutiu predchádzala výzva Janukovyča k dialógu, ktorú prezidentská kancelária zverejnila po správe o tretej obeti zrážok v centre Kyjeva. Podľa ukrajinských médií je vyjadrenie prezidenta formulované mierne na rozdiel od predchádzajúcich výrokov premiéra Mykolu Azarova, ktorý označil demonštrantov za „teroristov“.

Priame rokovanie s opozičnými vodcami je Janukovyčovým ústupkom. Prezident sa doteraz s predsedami troch hlavných opozičných strán odmietal osobne stretnúť a rokovaním poveril „pracovnú komisiu“. Jej zloženie je ale pre opozíciu neprijateľné.

Niektorí ukrajinskí komentátori Janukovyčov súhlas so stretnutím označili za púhy manéver. „Je to súčasť taktického plánu B. Prezident chce prevziať iniciatívu a hrá o čas,“ usudzuje Volodymyr Fesenko z analytického ústavu Penta.

Prezident v stredajšom vyhlásení vyzval demonštrantov, aby „nepodľahli tlaku politických radikálov“ a rozišli sa domov. „Ešte je čas urovnať konflikt pokojnou cestou, zasadnúť za rokovací stôl a zastaviť konfrontáciu. Musíme na Ukrajine obnoviť mier, pokoj a stabilitu,“ uviedol Janukovyč.

Jurij Lucenko, bývalý ukrajinský minister vnútra a jeden z hlavných opozičných vodcov, v prejave k demonštrantom navrhol zriadenie „dočasného výkonného výboru“, ktorý by fakticky plnil úlohu dočasnej vlády. Do jej čela by sa podľa Lucenka mal postaviť vodca opozičnej strany Udar Vitalij Kličko, ktorý má najsilnejšiu podporu demonštrantov.

Z opozičných kruhov podľa kyjevských médií zaznievajú aj výzvy na vytvorenie alternatívneho parlamentu, takzvanej Národnej rady. „Jedinou otázkou na riešenie je teraz odstránenie Viktora Janukovyča z prezidentského úradu,“ povedal Lucenko.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (v strede... Foto: Reuters, HANDOUT
Ukrajina Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (v strede vľavo) sa stretol s predstaviteľmi opozície (sprava) Oleh Tahnybok, Vitalij Kličko, Arsenij Jasenčuk.

Polícia v Kyjeve zlikvidovala barikády, jednou z obetí je Bielorus

Ukrajinské zásahové jednotky v stredu dopoludnia podnikli ďalší útok proti radikálnym demonštrantom, ktorí okupujú centrum Kyjeva. Rady ťažkoodencov so štítmi podľa televíznych záberov vytlačili protestujúci dav od provizórnych barikád, demonštranti reagovali hádzaním dlažobných kociek, petárd a fliaš so zápalnou zmesou. Záchranná služba z miesta konfliktu odvážala zranených.

Podľa agentúry Unian príslušníci zásahového zboru Berkut barikády rozobrali a vytlačili protestujúcich na susednú triedu Chresčatyk. Z miesta stretov sa ozývali výstrely. Ľudia zhromaždení v centre ustúpili na Európske námestie, kam na neskoré popoludnie opozícia zvolala masový protestný míting. Na námestí sa zatiaľ zhromaždilo okolo 30-tisíc ľudí.

Zdravotníci hlásia mnoho zranených, ktorí boli zasiahnutí slzotvorným plynom či ohlušujúcimi granátmi. Ustupujúci demonštranti zapálili pneumatiky, ktorými spolu s vrecami naplnenými pieskom a snehom vystužili provizórne barikády. Celé centrum Kyjeva sa zahalilo do štipľavého čierneho dymu. K likvidácii zátaras nasadila polícia obrnený transportér.

Konflikt ukrajinských demonštrantov s políciou si v stredu do popoludňajších hodín vyžiadal dve obete, ktorých totožnosť bola zverejnená. Podľa denníka Ukrajinská pravda bol v stredu policajnou strelou zasiahnutý do srdca muž vo veku medzi 20 a 25 rokmi. Do nemocnice ho previezli bez známok života, povedal novinárom ošetrujúci lekár Mykola Sivak. Podľa bieloruského vysielania Rádia Sloboda je mŕtvym Bielorus menom Michail Žyzněuski. Bieloruské úrady zatiaľ úmrtie nepotvrdili.

V noci na stredu zasiahli dve policajné strely do šije a hlavy dvadsaťročného Sergeja Nigojana z Dnepropetrovska, ktorý bol na mieste mŕtvy.

Ukrajinská vláda podľa oficiálnej správy na stredajšej schôdzi schválila používanie nových „operačných prostriedkov“ pri zásahoch proti demonštrantom. Policajti smú používať nové typy ohlušujících a oslepujúcich granátov a granátov so slzným plynom. Voľnú ruku dala vláda polícii aj v nasadení vodných diel, ktoré regulovali pomerne prísne predpisy.

Z EÚ znejú výzvy na protiukrajinské sankcie

Európska únia stredu odsúdila eskaláciu násilia v Kyjeve a vyzvala na ukončenie konfliktu. Ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová vo vyhlásení vyjadrila veľké znepokojenie nad smrťou troch ľudí v ukrajinskom hlavnom meste. "Rozhodne odsudzujem eskaláciu násilia počas udalostí, ku ktorým došlo v noci na stredu a ktoré si vyžiadali obete, " uviedla Ashtonová. Podobné vyhlásenie urobil aj šéf Severoatlantickej aliancie.

Všetky násilnosti musia podľa Ashtonovej prestať a musia byť bezodkladne vyšetrené. Ukrajinská vláda a opozícia by mali začať „skutočný dialóg“, uviedla eurokomisárka.

Americké veľvyslanectvo v Kyjeve oznámilo , že v reakcii na pokračujúce strety zrušilo vstupné víza do USA pre niekoľko Ukrajincov zodpovedných za policajné násilie. " Boli zrušené víza pre niekoľko ukrajinských občanov spojených s použitím sily," uvádza sa vo vyhlásení veľvyslanectva USA. „Ďalšie kroky proti tým, ktorí sú zodpovední za terajšie násiliie, sa zvažujú,“ uvádza sa v dokumente.

Premiér Fico: Som šokovaný vývojom v Kyjeve

Premiér Robert Fico je šokovaný vývojom situácie na Ukrajine, smrť demonštrantov po zásahu ozbrojených zložiek v Kyjeve považuje za absolútne neprijateľnú. „Chcem apelovať na všetkých aktérov protestov, aby sa zdržali akéhokoľvek násilia. Rovnako však vyzývam aj ukrajinské orgány a všetkých zainteresovaných, aby rešpektovali právo občanov na zhromažďovanie,“ vyhlásil Fico na tlačovej besede po rokovaní vlády. Nie silová konfrontácia, ale len dialóg s protestujúcimi a opozíciou vedie podľa premiéra k riešeniu napätej situácie. „Chceme varovať pred takými krokmi, ktoré by znamenali ďalšiu eskaláciu napätia a násilia,“ dodal Fico.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR apeluje na všetkých aktérov protestov na Ukrajine, aby sa zdržali násilia. Ukrajinské orgány a všetkých zainteresovaných vyzvalo, aby rešpektovali právo občanov na zhromažďovanie. Rezort diplomacie to uviedol v stredajšom vyhlásení k situácii na Ukrajine.

„Násilím sa problémy neriešia. Sme presvedčení, že nie silová konfrontácia, ale len dialóg povedie k vyriešeniu situácie a varujeme pred podniknutím takých krokov, ktoré by znamenali ďalšiu eskaláciu násilia,“ napísal tlačový odbor MZV. Ako sa uvádza vo vyhlásení, ministerstvo prijalo informácie o smrti troch demonštrantov v Kyjeve po zásahu ukrajinských ozbrojených zložiek s rozhorčením a zdesením.

S odsudzujúcimi vyhláseniami vystúpili poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorskia a litovský šéf diplomacie Linas Linkevičius.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Viktor Janukovyč #demonštrácia #Ukrajina