Vraha v Texase popravili napriek protestom z Mexika i Bieleho domu

Americký štát Texas popravil v stredu večer mexického vraha napriek protestom zo strany mexickej vlády a výzvam od americkej federálnej vlády, aby prípad ešte zvážili.

23.01.2014 08:18
debata (5)

Edgara Tamaya Ariasa usmrtili injekciou pentobarbitalu vo väznici Huntsville potom, čo Najvyšší súd USA zamietol jeho odvolanie. Prípad vyvolal ostrú kritiku, keďže úrady Tamayovi po jeho zadržaní v Texase v roku 1994 zamlčali jeho právo požiadať o mexickú konzulárnu pomoc, čo je v rozpore s Viedenskými konvenciami. Odsúdený okrem toho podľa jeho obhajcov hovoril veľmi zle po anglicky a bol mentálne zaostalý.

Štyridsaťšesťročný Mexičan bol popravený za vraždu policajta v meste Houston v roku 1994. Zastrelil ho v policajnom aute, keď ho zadržal za podozrenie z lúpeže. Polícia ho zatkla krátko po čine, neumožnila mu však kontakt s úradmi Mexika, čo stanovuje zákon. Jeho súčasní právnici sú presvedčení, že keby dostal pomoc od mexického konzulátu, nikdy by ho neodsúdili na trest smrti. Tamayo je už tretím Mexičanom, ktorého popravili v Texase bez predchádzajúcej konzulárnej pomoci napriek tomu, že Medzinárodný súdny dvor v roku 2004 nariadil revíziu ich prípadov.

Okrem mexickej vlády intervenoval za omilostenie Tamaya aj americký minister zahraničia John Kerry. Texaského guvernéra Ricka Perryho požiadal o zrušenie popravy pre obavy, že prípad by mohol narušiť vzťahy medzi Mexikom a USA.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Texas #Biely dom #poprava #vrah