Janukovyč odmieta odstúpiť, zadržaných majú prepustiť

Len malé ústupky zo strany ukrajinskej vlády priniesli štvrtkové rozhovory medzi prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozičnými lídrami.

24.01.2014 15:34
Ukrajina, Ľvov, demonštranti Foto: ,
Demonštranti stojaci pred úradným sídlom gubernátora Ľvova Oleha Sala.
debata (115)

Vodca opozície Vitalij Kličko je podľa vlastných slov z rokovaní sklamaný rovnako ako tisíce demonštrantov, ktorí od rozhovorov veľa očakávali. Líder nacionalistickej strany Svoboda (Sloboda) Oleh Ťahnybok povedal, že vláda sľúbila len prepustenie aktivistov zadržaných počas protestov. Janukovyč však odmietol splniť hlavné požiadavky, ktorými sú predčasné parlamentné a prezidentské voľby, okamžité odstúpenie vlády i prezidenta ako aj zrušenie opatrení namierených proti demonštrantom, ktoré uzákonili minulý týždeň.

Hľadať politické východisko z krizy sa v Kyjeve pokúsi komisár Európskej únie pre rozšírenie Štefan Füle.

Ďalšie rokovania nemajú podľa opozičných lídrov zmysel. Demonštrantov vyzvali, aby zostali v pohotovosti, ale zdržali sa násilností a provokácií. „Bude to mierumilovný protest,“ vyhlásil líder opozičnej strany Baťkivščina (Vlasť) Arsenij Jaceňuk, ktorý sa taktiež zúčastnil na rokovaniach.

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Najhorší možný scenár. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Podľa ukrajinského portálu MIGNews Oleh Ťahnybok demonštrantom na barikádach na Hruševského ulici v Kyjeve však oznámil, že rozhovory s hlavou štátu majú pokračovať aj v piatok a že obe strany sa majú zdržať dovtedy násilia. Ťahnybok podľa portálu ďalej povedal, že prezident má vystúpiť s prejavom, v ktorom má oznámiť, že všetci zadržaní budú prepustení na slobodu.

Janukovyčova moc padla. V západoukrajinskom Ľvove

V tieni kyjevského bojiska dráma vrcholí aj na ukrajinskej periférii. Vo Ľvove, päťsto kilometrov západne od hlavného mesta, iba hodinu jazdy od poľských hraníc, prevzali moc odporcovia prezidenta Viktora Janukovyča a jeho „miestodržiteľa“ vyhnali zo sídla oblastnej štátnej administrácie.

Demonštranti vzali útokom aj centrá ústrednej moci v Rovne, Žitomire a Ivano-Frankovsku. Kým z východu a juhu krajiny Janukovyčovi stále prichádzajú ubezpečenia o pretrvávajúcej lojalite, západ sa mu čoraz viac vymyká z rúk.

Najrevolučnejší je, ako už tradične, Ľvov. Sedemstotisícové mesto si dňom smútku pripomenulo obete stredajšieho kyjevského krviprelievania. Oplakávalo aj jedného svojho rodáka, ktorý zahynul v metropole. Ľvovčania, ktorí do hlavného mesta za uplynulé dva mesiace protivládnych protestov vyslali vyše desaťtisíc dobrovoľníkov, podľa nedávneho prieskumu tvoria asi pätinu kyjevských barikádnikov.

Demonštranti sa kryjú za štítom.
Demonštranti sa kryjú za dreveným štítom a...
+3Demonštrant s ochrannou prilbou pozoruje...

Hoci búrlivé demonštrácie sa sústavne konajú aj v tomto najväčšom meste západnej Ukrajiny, poriadkové sily proti nim spravidla nezasahujú. Ľvov je totiž baštou opozičných politických strán a radnicu tam ovláda národne orientovaná strana Sloboda. Gubernátor Oleh Salo sa v tomto prostredí musel cítiť ako v osom hniezde. Štyridsaťšesťroč­ného policajného generála a bývalého vysokého úradníka ministerstva vnútra tam prezident Janukovyč vyslal vlani na jeseň. Podľa opozície ho poveril úlohou zbaviť v dvaapolmiliónovej oblasti vplyvu stranu Sloboda, ktorú oficiálny Kyjev označuje za krajne nacionalistickú.

Demonštranti sa pretlačili do sídla gubernátora... Foto: SITA/AP, Pavlo Palamarchuk
Ľvov, Ukrajina, demonštrácie Demonštranti sa pretlačili do sídla gubernátora Ľvova Oleha Sala.

Väčší vplyv ako gubernátor si však vo Ľvove udržal štyridsaťpäťročný Andrij Sadovyj, ktorý už ôsmy rok šéfuje radnici. Od prepuknutia najnovšej vlny násilností v Kyjeve ľvovský starosta vypovedal poslušnosť vláde. „Zákony, prijaté v rozpore s ústavou a zdravým rozumom, sa vo Ľvove uplatňovať nebudú,“ citoval ho spravodajský portál Vesti.ua po tom, čo ukrajinský parlament koncom minulého týždňa prijal tzv. zákony „proti extrémizmu“. V rámci týchto drakonických legislatívnych noriem by stovkám aktivistov, ktorí vo štvrtok už štvrtý deň držali pod blokádou miestne kasárne vojsk ministerstva vnútra, hrozili prinajmenšom tri roky väzenia.

Sadovyj sa však do blokády osobne zapojil a pri tri metre vysokej barikáde aktivistov upokojoval, že vojakom nerobia zle, iba ich chránia pred prevelením do Kyjeva, kde by mohli byť nasadení do potláčania demonštrácií. „Podporujeme tých chlapcov, ktorí tu slúžia v jednotkách ministerstva vnútra a nikam odtiaľto nechcú ísť. Oni sami prosili ľudí, aby ich zablokovali. A my im radi vyhovieme, veď všetci sme Ukrajinci a vo svojej krajine chceme pokojne žiť,“ citovala ho agentúra UNIAN. Na potvrdenie starostových slov denník Segodňa uverejnil lístok papiera s poznámkou „Ďakujeme“, ktorý podľa neho cez plot kasární prehodil jeden mladý vojak.

Ani pri štvrtkovom obsadzovaní sídla gubernátora ľvovskí protivládni aktivisti nenarazili na odpor. Asi dvojtisíčlenný dav, ktorý sa zhromaždil pred budovou, policajti len upozornili, že sa nemajú dopúšťať nijakých násilností. Niekoľko stoviek aktivistov sa potom nahrnulo dnu a dožadovalo sa prijatia u gubernátora. Ten sa s nimi stretol a v ich prítomnosti podpísal rezignačný list.

Pravda, Salo si to o niekoľko hodín neskôr, keď už bol mimo dosahu demonštrantov, rozmyslel a žiadosť o rezignáciu stiahol. „Napísal som ju zoči-voči nezvládnuteľnému davu, ktorý nik neviedol, a s vedomím, že viesť dialóg nemienia, a tiež v obave o život a zdravie pracovníkov oblastnej administrácie,“ citovala z jeho vyhlásenia Ukrajinská pravda. „Bol som a zostávam verný prezidentovi Ukrajiny, vysoko oceňujem jeho štátnický postoj i úsilie nastoliť pokoj a stabilitu na Ukrajine,“ dodal Salo.

O tom, že by sa v zastúpení prezidenta znova ujal vedenia Ľvovskej oblasti však opozícia nechce ani počuť. Demonštranti vytvorili alternatívnu Ľudovú radu zloženú z poslancov oblastného zastupiteľstva, ktorá má prevziať právomoci gubernátora. Ľudová rada sa do konca týždňa chystá prevziať pod svoju kontrolu aj políciu, prokuratúru a colnú správu.

Príklad z Ľvova vo štvrtok posmelil odporcov prezidenta aj v ďalších západoukrajinských oblastiach. Na internete sa šíril videozáznam o hladkom prevzatí moci. Demonštranti skandovali „Revolúcia“, „Moc ľudu“ a ochranka i policajti sa okupácii sídla gubernátora iba prizerali. Veliteľ polície vo Ľvovskej oblasti Olexandr Rudiak sa ani dodatočne nechystá proti nikomu začať trestné stíhanie. „Nevidím na to nijaký dôvod,“ citoval ho portál Newsru.ua. „Protestná akcia bola pokojná. Ľudia jednoducho prišli na prijatie k predstaviteľovi štátnej moci,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ľvov #Ukrajina