Boje povstalcov s džihádistami v Sýrii majú už 1 400 obetí

Takmer 1 400 ľudí zahynulo v Sýrii od začiatku zrážok medzi povstaleckými silami a džihádistami z Islamského štátu v Iraku a Levante. Informovala o tom vo štvrtok sýrska Organizácia pre monitorovanie ľudských práv.

23.01.2014 22:43
debata (16)

Podľa jej údajov je medzi obeťami 760 umiernených povstalcov a islamistov, 426 džihádistov, 190 civilistov a 19 ďalších, ktorých identita nebola určená. Boje medzi oboma stranami vypukli začiatkom januára po niekoľkých mesiacoch zvýšeného napätia.

Líder teroristickej siete al-Kájda Ajman al-Zaváhirí vyzval vo štvrtok na zastavenie bojov medzi jednotlivými islamistickými skupinami v Sýrii. Vo zvukovej nahrávke zverejnenej na internete al-Zaváhirí vyzval na zjednotenie povstaleckých bojovníkov a zosadenie prezidenta Baššára al-Asada. „Boje medzi bratmi v džiháde musia okamžite prestať,“ vyhlásil a zdôraznil, že v boji proti nepriateľovi je nevyhnutná jednota.

Proti al-Asadovi bojujú v Sýrii aj radikálne skupiny napojené na al-Kájdu, vrátane Islamského frontu v Iraku a Levante, ktorý chce v Sýrii založiť islamský štát založený na prísnom práve šaría. Ostatné povstalecké skupiny začali v januári proti tejto organizácii bojovať, čo oslabuje ich pozície v boji proti vládnym silám. Povstalci začali ofenzívu proti pôvodne vlastným spojencom, ktorých snaha o nadvládu a systematické zločiny vyvolali hnev medzi protivládnou opozíciou.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci #islamisti