Pozostalí po hokejistoch z Jaroslavľu žiadajú odškodnenie

Skupina pozostalých po hokejistoch ruského klubu Lokomotiv Jaroslavľ, ktorí v ​​septembri 2011 zahynuli pri katastrofe lietadla Jak-42, žaluje leteckú spoločnosť a tri poisťovne o náhradu škody vo výške 105 miliónov rubľov (necelých 2 300 000 eur).

24.01.2014 10:54
debata (2)

Oznámila to agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na vyhlásenie advokátov. V lietadle, ktoré sa zrútilo krátko po štarte, zahynul tiež slovenský hokejista Pavol Demitra, ale aj českí hráči Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Žalobu podľa advokáta Igora Trunova podalo šesť ruských rodín, ktoré okrem financií poistného žiadajú kompenzáciu za smrť svojich blízkych, stratu živiteľa a utrpenie morálnej škody. Na prvom mieste medzi žalovanými organizáciami je letecká spoločnosť Jak-servis, ktorej lietadlo patrilo.

Firmu po katastrofe zrušili, prepravca sa ale podľa ruských médií predvlani vrátil na trh, len zmenil názov na Etalon. Aj túto leteckú spoločnosť teraz pozostalí žalujú. Pri havárii štartujúceho lietadla zahynulo 44 z 45 ľudí na palube – členov hokejového tímu Lokomotiv Jaroslavľ, vrátane slovenského hráča.

Podľa vyšetrovateľov nešťastie spôsobila chyba pilota. Vyšetrovanie sa skončilo v novembri 2011 oznámením, že príčinou tragédie bolo mimovoľné brzdenie pilota pri štarte. Posádka vraj nebola dostatočne preškolená a jeden z pilotov bol pod vplyvom alkoholu, ten je s riadením lietadiel nezlučiteľný.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pavol Demitra #Lokomotiv Jaroslavľ