Vodca KĽDR vraj dal popraviť celú rodinu svojho strýka

Vodca KĽDR Kim Čong-un dal údajne popraviť celú širšiu rodinu svojho zavrhnutého a už skôr popraveného strýka, generála Čang Song-tcheka, a to vrátane detí.

26.01.2014 11:07
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (74)

Napísala to juhokórejská agentúra Jonhap, podľa ktorej o popravách informovalo niekoľko zdrojov. Popravy sa podľa všetkého uskutočnili už vlani v decembri a týkali sa všetkých pokrvných príbuzných, teda napríklad Čangových súrodencov, ich detí a vnukov.

Čang Song – tchek bol dlho považovaný za druhého najmocnejšieho muža KĽDR a architekta jej hospodárskej politiky. Zastával funkciu podpredsedu Komisie národnej obrany a po smrti Kim Čong-ila, otca súčasného vodcu KĽDR, koncom roka 2011 pomáhal ešte len tridsaťročnému Kim Čong-unovi pri upevňovaní moci. Podľa mnohých analytikov Čang so svojou manželkou Kim Kjong-hi(sestrou Kim Čong-ila) v skutočnosti Severnej Kórei vládol.

Popravený bol začiatkom minulého decembra za údajnú velezradu v rámci rozsiahlej čistky v severokórejskom vedení . V médiách sa potom dokonca šírili správy, že bol usmrtený obzvlášť krutým spôsobom – zaživa roztrhaný zdivočenými psami; táto verzia ale bola nakoniec označená za výmysel rozšírený z čínskeho satirického webu.

Popravy Čangových rodinných príslušníkov sa podľa agentúry Jonhap týkali jeho sestry a jej manžela, ktorý zastával post veľvyslanca na Kube. O život prišiel tiež Čangov synovec, veľvyslanec v Malajzii, a jeho dvaja synovia. Popravení boli tiež synovia a dcéry a dokonca aj vnúčatá dvoch Čangových bratov.

Ušetrení boli len niektorí členovia rodiny, ktorí neboli s Čangom pokrvne spriaznení. Ide údajne napríklad o manželku veľvyslanca v Malajzii, ktorá sa smela vrátiť k pôvodnej rodine. „Popravy Čangových príbuzných majú zabezpečiť, aby po ňom nezostala ani stopa. Vyhladenie jeho okruhu stále beží, či už sa týka príbuzných alebo spolupracovníkov,“ tvrdí zdroj Jonhap.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #poprava #Čang Song-tchek