Sýrsky režim nechá odísť deti a ženy z Homsu

Sýrsky režim povolil ženám a deťom obkľúčeným niekoľko mesiacov v centre sýrskeho Homsu opustiť mesto. Vyhlásil to medzinárodné prostredník Lachdar Brahímí, ktorý v sobotu a nedeľu v Ženeve riadil priamu schôdzku zástupcov sýrskej opozície a vlády.

26.01.2014 18:55 , aktualizované: 19:16
Lachdar Brahímí Foto: ,
Lachdar Brahímí.
debata (3)

Obe strany sa v jednej miestnosti formálne stretli prvýkrát od začiatku sýrskeho konfliktu. Dopoludňajšie spoločné rokovanie sa sústredilo na prepustenie väzňov a otvorenie humanitárnych koridorov. Popoludní boli podľa opozície na programe opäť oddelená stretnutia.

„Sýrska vláda nám povedala že ženy a deti môžu okamžite odísť,“ povedal podľa agentúry AFP Brahímí novinárom. Homs je ovládaný hlavne povstalcami, už 18 mesiacov je ale obkľúčený sýrskou armádou. „Je tu nádej, že ženy a deji budú môcť staré mesto Homs opúšťať od zajtra (pondelok),“ povedal prostredník OSN.

Sýrska vláda podľa neho tiež požiadala opozíciu o poskytnutie zoznamov ľudí, ktoré zadržujú rôzne povstalecké ozbrojené skupiny, s čím opozícia súhlasila.

S oboma stranami sa vraj Brahímí opäť spoločne zíde v pondelok ráno. Očakáva sa, že budú rokovať o opozičných požiadavkách pre vytvorenie prechodného vládnuceho orgánu. Od oboch strán pritom Brahímí podľa agentúry Reuters očakáva, že urobí „všeobecné vyhlásenie o ceste vpred“.

Vyslanec OSN a Ligy arabských štátov Brahímí už skôr naznačil, že sa chce počas víkendových schôdzok zamerať najmä na vybudovanie aspoň základnej dôvery medzi delegáciami a závažnejšie témy by na radu mohli prísť v pondelok. Sobotňajšu prvu priamu schôdzku medzi delegáciami opísal ten deň ako „dobrý začiatok“, aj keď bol dosiahnutý len malý pokrok. Dnes povedal, že je s rokovaniami spokojný a že obe delegácie preukázali „vzájomný rešpekt“.

K prepusteniu zadržiavaných vraj zástupcov režimu vyzýva tiež opozícia. Podľa opozičných predstaviteľov predložila zoznam 47 000 zadrži­avaných, ktorých prepustenie žiada, a mená 2500 žien a detí, ktorých sloboda je vraj prioritou.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Sýria #Lachdar Brahímí