Kyjev vonia slobodou. Nedá sa však vylúčiť občianska vojna

"Majdan opäť prevzal iniciatívu,“ povedal pre Pravdu Balázs Jarábik z Central European Policy Institute, ktorý sa v nedeľu vrátil z Kyjeva.

27.01.2014 09:02
ukrajina, protesty, kyjev, barikáda, demonštranti Foto: ,
Demonštranti za barikádou.
debata (247)

,V momente, keď niekde príde Berkut, tak tam dôjde tisícka ľudí. Predtým to bolo tak, že napochodoval Berkut a protestujúci sa rozišli,“ opisuje dianie.

Na sociálnej sieti Twitter ste napísali, že cestujúci v lietadle z Ukrajiny má zadymené šaty a je to vôňa slobody. Podľa toho, čo však vidíme, nie je to skôr vôňa anarchie?
Nie, práve naopak. Teraz som strávil tri dni v Kyjeve. Predtým som tam bol v decembri. Vtedy som videl veľa nešťastných ľudí, ktorí nevedeli, ako ďalej. Protestovali, ale nemali žiadny plán. Lenže parlament prijal nové zákony týkajúce sa demonštrácií a zrazu sú to iní ľudia. Všetko je výborne organizované, funguje to. Nálada je neuveriteľná. Stovky či tisíce ľudí neprestajne hovoria s príslušníkmi zásahových jednotiek Berkut. Tí zase majú vybudované svoje stanoviská. Vyzerá to ako vojnová línia. Ukázalo sa to aj pri incidente v Ukrajinskom dome. V momente, keď niekde príde Berkut, tak tam dôjde tisícka ľudí. Predtým to bolo tak, že napochodoval Berkut a protestujúci sa rozišli.

Čo sa stalo pri útoku na Ukrajinský dom?
Balázs Jarábik
27Balazs Jarabik-1x Balázs Jarábik
Bol som tam. Demonštranti urobili koridor a polícia mohla ísť. Takmer nikto nebol zranený. Je to signál polícii, že protestujúci ju nechcú biť. Naozaj to poukazuje na prístup bez násilia. Pritom je už šesť mŕtvych. Otázkou je, kam táto situácia smeruje.

Kam?
Ukazuje sa, že Berkut na zvládnutie toho, čo sa deje, nestačí. Alebo začne strieľať. A to povedie k občianskej vojne. Alebo vláda môže vyhlásiť aj výnimočný stav so zapojením sa armády. Je však veľká záhada, čo sa deje v ozbrojených silách. Armáda sa naposledy vyjadrila k dianiu vlani 12. decembra s tým, že zostáva neutrálna. Pred viac ako mesiacom však bola situácia iná. Zásadným momentom bolo, že opozícia neprijala ponuku prezidenta Viktora Janukovyča. Nedá sa však viesť dialóg, keď miznú ľudia a potom ich nájdu mŕtvych. Stále sa konajú procesy, odsúdili 72-ročného dôchodcu. A potom Janukovyč predloží premiérsku ponuku. Myslím si, že teraz na to ide opozícia konečne dobre, keď odkazuje vládnej moci, že tá musí najprv niečo urobiť pre ľudí. Opozičný líder Vitalij Kličko jasne povedal, že spomenuté súdne procesy sa musia skončiť.

Ako vyzerá život v Kyjeve?
Keď som prišiel, mal som pocit, že ľudia si žijú svoje životy. Zistil som však, že všetci sledujú, čo sa deje. Angažujú sa. Veľa ľudí sa, samozrejme, bojí, že situácia sa nezlepší, len zhorší. Sú však naladení na zmenu, chcú iný systém a nechcú sa vzdať. Po prijatí zákonov, ktoré sa týkajú zhromažďovania, nemajú čo stratiť. Pôjdu do väzenia na 15 rokov? Moc si myslela, je to také donecké (Doneck je provládna bašta, pozn. red.) zmýšľanie, že čím bude vláda tvrdšia, tým lepšie. Zákony mali byť nástrojom strachu. Veľa ľudí sa bojí ísť na Majdan (Námestie nezávislosti). Vládne tam bojová nálada. Aj polícia zastavuje autá so symbolom Majdanu a tých ľudí predvedú pred súd. Ako som však už povedal, bolo kľúčové, že opozícia neprijala Janukovyčovu ponuku. Získala si späť dôveru Majdanu. Ten má teraz iniciatívu. Stále však chýba odpoveď na otázku ako ďalej. Dať signál obyčajným ľuďom, ktorí sa boja, že prídu o prácu. Bolo by dobré predstaviť krátky plán, aby sa pridali, aby sa nebáli.

Čo bude robiť druhá strana?
Janukovyč si bude myslieť, že nemá žiadnu šancu. Obávam sa toho. Ako som hovoril, môže vyhlásiť výnimočný stav. Alebo sa začne strieľať.

© Autorské práva vyhradené

247 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Kyjev #Ukrajina