Snowden: Vláda USA ma chce zabiť

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden priznal, že sa obáva o svoj život. Urobil tak v rozhovore pre nemeckú televíziu ARD, ktorá jeho úryvky zverejnila v nedeľu.

27.01.2014 17:25
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden.
debata (154)

Podľa jeho slov by „mi títo ľudia, predstavitelia vlády radi strelili guľku do hlavy alebo ma otrávili pri ceste zo supermarketu a potom sa pozerali, ako umieram v sprche“. Vyjadril sa tak v odkaze na minulý týždeň zverejnené informácie amerického portálu BuzzFeed, ktorý priniesol jasné hrozby z úst nemenovaných predstaviteľov Pentagonu. Tí vyjadrili veľkú chuť Snowdena usmrtiť. Počítačový technik sa tak pre ARD vyjadril počas rozhovoru, ktorý robili na utajenom mieste v Moskve. Američan je však podľa slov jeho právnika Anatolija Kučerenu stále pod dohľadom bezpečnostných síl. Kučerena navyše potvrdil, že sa vo veci hrozieb plánuje obrátiť na americké úrady v záujme prešetrenia zdrojov portálu.

Snowden v júni 2013 vyvolal rozruch prezradením sledovacích programov americkej Národnej bezpečnostnej agentúry a po niekoľkotýždňovom ukrývaní sa na jednom z moskovských letísk napokon v auguste dostal azyl v Rusku. Jeho informácie zverejnil dnes už bývalý komentátor britského denníka The Guardian Glenn Greenwald. Podľa jeho slov USA ilegálne sledovali komunikáciu zahraničných predstaviteľov ako aj miliónov bežných ľudí.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #USA #edward snowden