Zeman prijal posledných adeptov na ministrov

Český prezident Miloš Zeman má za sebou posledné stretnutie s kandidátmi na ministrov novej vlády. Na Hrad ako posledný prišli budúci šéf diplomacie Lubomír Zaorálek a adept na ministra pre ľudské práva Jiří Dienstbier. Zeman nechal svojich hlavných kritikov čakať najdlhšie.

28.01.2014 21:59
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata

Informoval o tom portál Českej televízie. Zaorálek mal ale zo schôdzky dobrý pocit. S prezidentom sa znovu zíde už v stredu. „To už vyzerá na pomerne veľmi slušnú frekvenciu vzťahov,“ podotkol. Stretnutie hodnotil pozitívne aj Dienstbier: „Ak ste čakali nejaký konflikt, ten sa neodohral,“ odpovedal novinárom.

Zaoralek podotkol, že s prezidentom preberal zahranično-politické témy. Zhodli sa v problémoch, ktoré sa týkajú Európy alebo spoločnej európskej meny. Rozdielne názory majú naopak v prípade politiky Stredného východu. „Prezident vie, že ju chcem presadzovať vyrovnanejšie. Vyjasňovali sme si, čo to konkrétne znamená. Bolo to hľadanie spôsobu a metódy, ako o veciach hovoriť, aby sme vytvárali zhodu. Môj pocit zo schôdzky je dobrý. U prezidenta som cítil pripravenosť na to, že ide o profesionálnu vec. Musíme vytvárať jednotnú zahraničnú politiku, a o to sa budeme snažiť,“ zhodnotil svoje dojmy.

Miloš Zeman zároveň prijal svojho bývalého súpera z prvého kola prezidentskej voľby spred roka Jiřího Dienstbiera. „Bola to vecná diskusia o ľudských právach a vládnej legislatíve. Zablúdili sme aj do iných oblastí nášho politického života, ale ak ste čakali nejaký konflikt, ten sa neodohral,“ zhodnotil schôdzku Dienstbier. Prezident mu podľa neho nič nevytkol, pretože „žiadny problém nie je“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Miloš Zeman #Lubomír Zaorálek #Jiří Dienstbier